În contextul creșterii consumului de electricitate în centrele de date, determinată de cerințele inteligenței artificiale și a procesării de înaltă performanță, așa cum este evidențiat de către Omdia în cadrul UPS Analyst Call 2023, rolul surselor neîntreruptibile de alimentare (UPS) devine din ce în ce mai important. Asigurarea unei alimentări neîntrerupte devine esențială în contextul creșterii consumul de electricitate cu 50% doar în acest an, estimate de către furnizorii majori de servicii cloud.
În acest peisaj, sistemele UPS cu backup de baterii distribuit joacă un rol esențial în protejarea operațiunilor industriale, menținând calitatea energiei, protejând echipamentele electronice de instabilitatea rețelei și asigurând servicii neîntrerupte pentru aplicațiile critice.
Rolul esențial al bateriilor în UPS și infrastructură
Bateriile sunt esențiale pentru funcționarea UPS în timpul întreruperilor de rețea. Sistemele UPS stochează energie în baterii în timpul funcționării normale a rețelei și o eliberează în cazul unei întreruperi. În centrele de date de mari dimensiuni, acest lucru permite o tranziție fără întreruperi către surse de alimentare de rezervă pe termen lung, cum ar fi generatoarele, pilele de combustie sau generatoarele pe gaz natural, reducând riscul unor perturbări potențial dăunătoare ale sarcinii IT critice.
Operatorii și proprietarii centrelor de date aleg de obicei din diverse arhitecturi UPS pentru aplicații de sisteme de putere ridicată, în special pentru facilități de mari dimensiuni. Tipul de sistem UPS este un factor esențial în configurarea bateriei de rezervă pentru energie electrică. Acestea includ sisteme UPS monolitice și modulare.
Un UPS monolitic este compus din unul sau mai multe subsisteme care funcționează ca o singură entitate. Sistemele UPS monolitice pot oferi protecție satisfăcătoare pentru sarcinile critice sau pot fi combinate ca module în sisteme paralele sau cu două magistrale de alimentare a sarcinii ITC.
Un sistem UPS modular constă dintr-un cadru umplut cu module de putere care pot fi aranjate în funcție de capacitate sau redundanță. Fiecare modul de putere dintr-un UPS modular funcționează independent, permițând îndepărtarea sau instalarea în siguranță chiar și într-un sistem activ (cunoscut sub numele de „hot swapping” și „hot scaling”).
Vertiv Energy™ extinde conceptul de modularitate la toate nivelurile arhitecturii UPS. Blocurile de construcție pot fi combinate pentru a se adapta diferitelor tipuri de implementare. Acesta este proiectat cu atenție pentru a îndeplini și depăși standardele contemporane de reziliență. Nu este doar un răspuns la tendințele și nevoile pieței, ci se bazează profund pe lecțiile învățate și necesitățile utilizatorilor finali, reflectând un angajament de a integra feedback-ul utilizatorilor în îmbunătățiri concrete.
Beneficii pentru clienți:
– Baterii distribuite: această arhitectură de baterii îmbunătățește toleranța la defecțiuni și disponibilitatea sistemului prin optimizarea performanței în diverse moduri de avarie.
– Controale segregate dedicate fiecărui nucleu: această alegere de design sporește fiabilitatea generală a sistemului, permițând fiecărui nucleu să funcționeze independent cu propria sa logică de control.
– Nuclee cu izolare automată prin contractori: în cazul unei defecțiuni, nucleele afectate se pot izola pentru a preveni propagarea problemelor, asigurând continuitatea alimentării cu energie din partea nucleelor operaționale rămase.
– Amplificator de serviciu continuu: a îmbunătățit robusteța amplificatorului pentru alimentare de rezervă continuă, redefinind în același timp capacitățile UPS-ului pentru a sprijini rețeaua electrică.
– Comutator static de bypass cu stare solidă de serviciu continuu: asigură performanță maximă pe linia de bypass.
– Service și înlocuire în timpul funcționării: facilitează întreținerea și actualizările fără a necesita oprirea sistemului, contribuind în mod direct la creșterea disponibilității operaționale și la reducerea riscului de întreruperi neplanificate.
– Instrumente de diagnosticare îmbunătățite (captarea formei de undă, date parametrice, jurnal istoric): permite identificarea și rezolvarea preventivă a problemelor potențiale înainte ca acestea să afecteze performanța sistemului, oferind o perspectivă profundă asupra sănătății sistemului și prevenind defecțiunile.
Interfețele de monitorizare pentru clienți
– Ecran tactil LCD: interfață grafică ușor de utilizat, acces de înaltă securitate, pagină dedicată măsurătorilor pentru toate blocurile funcționale interne UPS
– Conectivitate hardware: Vertiv™ Trinergy™ permite monitorizarea și controlul UPS-urilor conectate în rețea, prin diferite opțiuni de protocol
– Conectivitate software: Vertiv conectează și protejează rețeaua cu soluții core-to-edge precum Vertiv Environet Alert.
Vertiv™ Trinergy™, lansat recent, utilizează soluții bazate pe baterii nichel-zinc (NiZn), ca sursă de stocare a energiei de rezervă, completând angajamentul companiei de a permite clienților să reducă la minimum amprenta ecologică a centrelor lor de date. În această linie a inovației, sistemele de baterii ZincFive BC Series oferă o soluție de stocare a energiei compatibilă atât cu UPS-urile din generațiile anterioare, cât și cele viitoare din clasa megawatt, contribuind la o eficiență sporită. Cu o amprentă redusă în industrie comparativ cu bateriile VRLA și Lithium-Ion, și cerințe minime de întreținere, seria BC completează perfect obiectivele de sustenabilitate ale Vertiv™ Trinergy™.
„Vertiv și ZincFive doresc să permită funcționarea fiabilă și eficientă a centrelor de date din întreaga lume, oferind un acces mai mare la date, cu mai puțină risipă și o eficiență energetică mai mare”, a declarat George Topalov, Senior Sales Manager la Vertiv Romania. „Vertiv a implementat deja produsul ZincFive în mai multe locații pentru companii importante de centre de date.”
Pentru mai multe informații despre Vertiv™ Trinergy™, vizitați vertiv.com sau contactați echipa de experți locali Vertiv la emea.ro@Vertiv.com.
de George Topalov, Senior Sales Manager Vertiv Romania