Cea de a doua editie a expo-conferintei „Smart Cities of Romania”, cel mai important eveniment national dedicat problematicii oraselor inteligente care aduce laolalta reprezentanti ai mediului academic, ai autoritatilor locale si organismelor de reglementare, precum si ai mediului de afaceri, a debutat astazi in fata unei audiente numeroase.
Axat pe o abordare pragmatica a conceptului de oras inteligent la nivel local, evenimentul„Smart Cities of Romania 2016” a introdus in dezbatere, inca din sesiunea de deschidere, o serie de aspecte critice evidentiate de catre participanti.
Astfel, Radu Puchiu, secretar de stat in cadrul Cancelariei primului-ministru, a subliniat importanta implicarii comunitatilor in efortul de construire a oraselor inteligente: „Romania are profesionisti IT recunoscuti la nivel mondialsi numeroase companii dezvoltate din punct de vedere tehnologic. Avem solutii inteligentesi avem autoritati publice implicate activ in initiative si proiecte Smart City. Dar nu trebuie sa uitam ca orasele inteligente nu pot fi construite fara implicarea comunitatilor. Nu putem ignora pentru cine realizam aceste proiecte si de aceea trebuie sa implicam cetatenii intr-un dialog deschis.”
O idee reluata si de catre reprezentantul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, directorul general adjunct Corneliu Manescu: „Nu putem identifica prioritatile reale ale unui oras decat prin implicarea comunitatilor locale si prin testarea solutiilor propuse in cadrul acestora. MCSI, din postura de reglementator si coordonator al proiectelor nationale de infrastructura de comunicatii, esentiala inarhitectura oraselor inteligente, sprijina activ implementarea acestui concept. O prima actiune concreta pe care am demarat-o deja este cea de constientizare la nivelul administratiilor publice a avantajelor pe care le prezinta conceptul de oras inteligent. Nu putem insa furniza o reteta universal valabila pentru toate comunitatile din Romania, pentru ca exista o paleta foarte vasta de nevoi, si de aceea avem nevoie sa le identificam cu ajutorul cetatenilor.”
Prezent la „Smart Cities of Romania 2016”, Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, a abordat problema oraselor inteligente din perspectiva prioritizarii investitiilor de dezvoltare: „Statisticile arata ca 80% din produsul mondial brut este produs in orasele mari. Dar Romania este astazi cea mai ruralizata tara din Uniunea Europeana. Si, mai grav, continuam sa ne ruralizam – am vazut si vad inca investitii masive facute in zone fara niciun potential, in localitati care nu au niciun viitor. Smart inseamna si sa stim sa prioritizam investitiile de dezvoltare.”
Reprezentantii Primariei Capitalei au confirmat interesul real fata de solutiile „smart”la nivelul PMB si faptul ca se doreste o dezvoltare intr-un ritm alert prin incurajarea parteneriatelor cu institutiile de invatamant superior si cu mediul privat. Viceprimarul Michaela Tomita Florescu a adus in discutie problema dezvoltarii durabile si a modalitatilor de mentinere a echilibrului intre dezvoltarea urbana si mediul inconjurator cu ajutorul tehnologiilor avansate, exemplificand concret cu solutiile de tip Smart Building. „Ne dorim sa avem un oras cu care sa ne putem mandri si vrem ca Bucurestiul sa devina cat mai curand o Estonie a Romaniei”, a concluzionat consilierul general Honorius Circa.
Prima zi a evenimentului „Smart Cities of Romania 2016” a inclus atat sesiuni dedicate prezentarii de solutii practice de Smart Traffic&Parking, iluminare inteligenta, alocare optimizata a resurselor etc., care au putut fi vazute la lucru in demo-uri live realizate in cadrul spatiului expozitional, cat si o dezbatere asupra proiectului „smart” initiat de municipiul Alba Iulia. Abordarea pragmatica a fost continuata si in cadrul sesiunii rezervate problematicii securitatii in orasele inteligente, la care au participat reprezentanti ai mediului privat si cei ai Asociatiei Nationale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) si ai Asociatiei Romane pentru Tehnica de Securitate (ARTS), si in cadrul careia au fost abordate subiecte precum supravegherea video stradala, sistemele de avertizare si semnalare a pericolelor in cadrul cladirilor aglomerate, protejarea infrastructurilor critice etc.
„Smart Cities of Romania 2016” continua astazi cu alte trei sesiuni in cadrul carora vor fi abordate subiecte precum implicatiilela nivel national ale Agendei Urbane stabilite de Uniunea Europeana, solutiile inteligente de management al energiei, aplicatii de electromobilitate, sisteme smart de gestionare a traficului etc.
Diversitatea subiectelor abordate dintr-o perspectiva pragmatica in cadrul celor patru sesiuni ale primei zile a expo-conferintei nationale, nivelul profesional ridicat al vorbitorilor si interesul crescut al reprezentantilor administratiei centrale si locale, ai mediului universitar si de afaceri consolideaza statutul de eveniment de referinta al „Smart Cities of Romania”.