Munca hibridă aduce noi oportunități pentru manageri și echipe, atunci când gândesc spațiile de lucru și infrastructura tehnologică. Despre modul cum trăim și muncim, precum și adoptarea noilor tehnologii, am discutat cu Mugur Pantaia, Managing Director HP Inc. România.
Club IT&C: Angajații multor companii internaționale lucrează de acasă, de la birou sau de oriunde altundeva. Din ce în ce mai multe companii angajatoare cer reîntoarcerea acestora la birouri. Care este cea mai mare barieră în calea revenirii la birou ?
Mugur Pantaia: Suntem într-o perioadă în care angajații își doresc flexibilitate la locul de muncă. Cele mai recente studii globale arată că 90% dintre angajați preferă stilul hibrid de muncă și flexibilitatea de a-și alege locul din care muncesc. Iar acest lucru nu ar trebui văzut ca o barieră în calea revenirii la birou, dacă înțelegem beneficiile pe care ni le oferă în prezent tehnologia. Ne gândim cum va fi viitorul muncii și suntem martorii a două tendințe majore: munca hibridă și folosirea inteligenței artificiale ca instrument ce ușurează sarcinile de zi cu zi.
O barieră reală în calea reîntoarcerii angajaților la birou este reliefată de concluzia unui studiu HP, conform căruia 91% dintre angajați spun că sunt frustrați din cauza tehnologiei inadecvate la locul de muncă, vor mai multă autonomie și satisfacție la locul de muncă. La rândul lor, angajatorii doresc productivitate sporită și dezvoltarea business-ului.
Toate acestea, cred eu, au un răspuns: tehnologie adecvată, dispozitive care ușurează munca și instrumente potrivite de colaborare între echipe, care să faciliteze interacțiunea între colegi care nu sunt în aceeași încăpere, dar care trebuie să lucreze împreună la același proiect. Și aici trebuie să menționez faptul că HP este parte a acestei soluții, pentru că valorificăm puterea AI pentru a spori productivitatea, a stimula creativitatea și pentru a îmbunătăți experiențele utilizatorilor.
Avem dispozitive performante, cum sunt noile PC-uri AI, pentru ca munca de acasă sau de oriunde să fie la fel de eficientă ca la birou. Avem soluții performante de colaborare și, grație produselor Poly, o conferință în care participanții se află în diverse locuri se desfășoară la cea mai bună calitate audio și video.
Și, nu în ultimul rând, HP are Divizia Workforce Solutions care oferă un portofoliu de software și soluții Future-Ready care ajută companiile să gestioneze echipele de la birou și din afara lui.
Club IT&C: Oamenii au nevoie de cea mai nouă tehnologie pentru munca remote. Ce rol joacă aceste tehnologii în această nou peisaj?
Mugur Pantaia: Cumva cred că am atins mai sus și răspunsul la această întrebare. Un lucru este cert: oamenii își doresc experiențe de lucru mai bune, chiar personalizate, care să le ofere satisfacție. De asemenea, angajații se așteaptă să beneficieze de același nivel de asistență IT remote pe care l-ar primi dacă s-ar afla într-un birou. Iar toate acestea nu sunt posibile fără tehnologie. O tehnologie care să țină pasul cu vremurile și care să încorporeze inteligența artificială.
Pe de altă parte, accesul la inteligența artificială presupune și folosirea unor dispozitive performante pentru a o putea utiliza. HP continuă să inoveze, cu un portofoliu vast de PC-uri AI – consumer și business, dar și cu soluții de videoconferință bazate pe inteligență artificială. Iar în luna octombrie am anunțat HP Print AI, prima experiență inteligentă de imprimare din industrie.
Ca un răspuns succint la întrebare, pot spune că viitorul muncii înseamnă tehnologie și inovare.
Club IT&C: Există teama unor angajați că ar putea rămâne fără locul de muncă din cauza AI. Cum contribuie tehnologia AI la asigurarea unor facilități pentru toți, indiferent de locul de activitate?
Mugur Pantaia: Inteligența artificială ne oferă șansa să ne dezvoltăm, să facem performanță și, în același timp, să ne ușurăm munca. Preluând sarcini repetitive, AI oferă angajaților oportunitatea de a învăța și a face lucruri noi, de a trece la nivelul următor în viața lor profesională. Aș spune că se tem de inteligența artificială acei oameni care refuză să o integreze în munca lor și să vadă beneficiile – care sunt reale și pe care mulți angajați le conștientizează deja. Concluziile indexului HP Work Relationship de anul acesta sunt clare în acest sens:
• angajații care folosesc AI au o relație mai sănătoasă cu munca;
• 73% dintre angajații cu muncă de birou consideră că AI le ușurează munca;
• 69% își personalizează modul în care folosesc AI pentru a fi mai productivi;
• 60% spun că AI joacă un rol-cheie pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală;
• 68% spun că AI le oferă noi oportunități de a se bucura de muncă;
• 73% sunt de acord că o mai bună înțelegere a inteligenței artificiale le va facilita avansarea în carieră.
Club IT&C: Poate utilizarea AI reduce barierele în calea colaborării și comunicării între membrii echipei?
Mugur Pantaia: Răspunsul scurt: cu siguranță! Integrarea Ai în dispozitivele pe care le folosim în munca de zi cu zi oferă conectivitate mai bună, poductivitate mai mare, posibilitatea de a personaliza experiențele de lucru și de a rezolva sarcini dificile într-un timp mai scurt și cu mai puțin efort și mai puține resurse. Nu mai contează dacă membrii echipei nu se află toți în aceeași sală. Cu dispozitivele și soluțiile software potrivite, pot colabora la distanță ca și când ar fi în același birou și pot face acest lucru în siguranță – grație instrumentelor de securitate integrate. Fără sincope, fără eventuale neînțelegeri provocate de un sunet sau un flux video de slabă calitate.
În acest context, cu gândul la viitorul muncii, misiunea HP e să ofere companiilor și oamenilor posibilitatea de a valorifica puterea inteligenței artificiale.