Un studiu realizat de Dynata pentru Revolut ne arată că anul acesta cadourile de Crăciun s-au cumpărat cu fonduri din economii (53%), nu cu bani împrumutați (5%).
Doi din cinci români (44%) au alocat bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon pentru că inflația le-a afectat finanțele personale și ale familiei.
Majoritatea românilor au contat pe economii pentru a avea banii necesari cadourilor de Crăciun (53%), arată studiul Revolut și Dynata. Atât bărbații, cât și femeile au dat același răspuns în proporții similare (53% vs 52%), în legătură cu intențiile legate de bugetele pentru darurile de sărbători. Doar 32% dintre respondenții la studiul Revolut au spus că se folosesc exclusiv de fondurile deținute în cont pentru a achiziționa cadourile de sărbători, fără să fie nevoie să economisească sau să se împrumute.
Aceeași cercetare ne arată că cei care au luat în calcul un împrumut pentru darurile din tolba Moșului au reprezintat doar 5% dintre respondenți. În același timp, studiul a mai scos la iveală că un procent important de respondenți (11%) s-au decid în ultimul moment de unde vor lua bugetul pentru cadourile de Crăciun.
Tendința spre economisire este confirmată și de datele interne ale Revolut. Unul din patru conturi de economii în lei deschise de clienții români a fost creat după 1 octombrie 2024, iar soldul total a crescut cu 20% de la aceeași dată până la jumătatea lunii noiembrie.
Studiul Revolut a aflat și ce și-ar dori românii să găsească sub brad, în dimineața Crăciunului. Pentru doi din cinci români (41%), cadourile preferate sunt îmbrăcămintea, accesoriile și produsele electronice/ electrocasnice. Totuși, pe poziția a doua, cu 26% se află cadourile în bani, care să le permită respondenților să își cumpere ceea ce își doresc ei. Pe poziția a treia, cu 14%, figurează experiențele (călătorii, cursuri, concerte). 6% dintre respondenți nu își doresc nimic, iar 3% au răspuns cu „nu știu” la această întrebare.