Oarecum ieşită din vizorul direct al firmelor de analiză, industria semiconductorilor trăieşte realitatea la nivele din ce în ce mai intense de căldură. Pe măsură ce pieţele mai tradiţionale, cum ar fi PC-urile, telefoanele inteligente şi tabletele, continuă să încetinească, producătorii de procesoare privesc către tehnologii emergente precum IoT, centre de date definite software, mobilitate, maşini autonome, realitate virtuală şi inteligenţă artificială ca la următoarele zone principale de creştere.
Ca atare, achiziţiile recente din acest sector au cunoscut o efervescenţă deloc neglijabilă. Şi asta deoarece achiziţiile sunt socotite drept principala cale actuală de lărgire a portofoliilor de produse. Fenomenul a devenit atât de intens, încât celebra firmă de cotare Fitch a declarat că se aşteaptă la continuarea intensă a consolidării în cadrul acestei industrii, procesul fiind alimentat de finanţările relativ facile şi de cererea slabă de pe pieţele mature.
Un exemplu relevant în acest sens este oferit de achiziţia NXP Semiconductors de către Qualcomm, contra sumei de 47 miliarde USD, achiziţie care va genera dezvoltări rapide în industrii cu ritm înalt de creştere precum cea a tehnologiilor pentru automobile autonome şi IoT. Tranzacţia continuă eforturile Qualcomm de a ieşi din sfera relativ limitată a dispozitivelor mobile, în cadrul căreia firma a efectuat achiziţii în trecut, cum ar fi cumpărarea producătorului britanic de cip-uri CSR în 2014, contra sumei de 2,5 miliarde USD. Interesant la acest exemplu este faptul că achiziţia NXP vine la doar un an după ce această firmă a cumpărat Freescale Semiconductor contra sumei de 12 miliarde USD, în încercarea de a-şi mări capabilităţile legate de tehnologiile pentru automobile şi pentru alte zone.
Un alt exemplu recent este cel al companiei Broadcom, care chiar în cursul acestei luni a anunţat cumpărarea Brocade Communications contra sumei de 5,9 miliarde USD. Motivul anunţat al achiziţiei este constituit de tehnologia SAN (Storage Area Networks) dezvoltată de Brocade, fapt pentru care oficialii Broadcom s-au şi grăbit să anunţe că vor vinde divizia de reţelistică IP de la Brocade, divizie care include o achiziţie mai veche a acestei companii, Ruckus Wireless.
Evident, exemplele în acest sens, mai vechi sau mai noi pot continua (Intel care a achiziţionat Altera anul trecut contra sumei de aproape 17 miliarde USD, Renesas care urmează să cumpere Intersil contra sumei de 3,2 miliarde USD, sau Softbank care a plătit peste 32 miliarde USD pentru a cumpăra ARM, un proiectant de cip-uri). Mai mult, în acest joc par să intre masiv şi interese asiatice. De pildă, Canyon Bridge Capital Partners, un fond de investiţii chinez, a anunţat că va cumpăra Lattice Semiconductor, o firmă americană de producţie cip-uri, ale cărei produse se regăsesc în maşini conectate la internet.
Din întreg acest fenomen un lucru este cert: bătălia pentru tehnologiile viitorului apropiat pare a deveni din ce în ce mai acerbă. În fond, miza acestei bătălii nu este decât una minoră, anume viitorul digital al întregii omeniri.
de Bogdan Marchidanu