În cadrul InnoTrans 2016, mai multe companii și-au prezentat cele mai noi inovații pentru eficientizarea sistemelor de transport, utilizând mediile cloud și IoT.
Un prim set de soluții digitale a fost prezentat de GE Transportation, care utilizează tehnologiile digitale și analiza pentru dezvoltarea unui eco-sistem feroviar avansat, care transferă informațiile în timp real de la materialul rulant feroviar către dispeceratul triajelor și centrul de operațiuni. Proiectul ”RailConnect 360 Asset Performance Management Solution” a fost implementat în premieră europeană pentru DB Cargo, trimițând informații în timp real către centrul de operațiuni. Informațiile vin din sistemul de monitorizare al locomotivelor, ajutând la detectarea problemelor și a posibilelor probleme înainte ca acestea să se agraveze.
Tot GE Transportation, a implementat ”Car Integrity Monitor”, pentru Amsted Rail, aplicație care monitorizează în timp real vagoanele de marfă, utilizând un set de senzori. Astfel, se monitorizează de la distanță componentele vagoanelor, condiția roților, temperatura roților și starea sistemelor de frânare. Aplicația face parte din programul companiei de a oferi un set de soluții care utilizează la maxim senzorii, obținând și analizând date în timp real.
GE Transportation în colaborare cu Intel a prezentat și platforma GoLINC, o bază de comunicare în rețea, prezentată ca un ”super-creier” pentru locomotive, care le transformă în baze de date pentru a face trenurile mai rapide și inteligente, parte a eco-sistemului de obiecte feroviare.
Huawei a lansat soluțiile Digital Urban Rail 2.0 în cadrul InnoTrans 2016, care includ un sistem bazat pe cloud pentru controlul traficului și un sistem bazat pe cloud pentru sistemele feroviare urbane. Cele două soluții sunt concepute pentru un mediu feroviar inteligent, sigur și eficient, bazate pe tehnologii precum cloud, baze mari de date și LTE. Soluțiile au fost dezvoltate pentru adaptarea zonei feroviare la IoT și conectarea dispozitivelor din acest sistem, facilitând dezvoltarea unor platforme de servicii inovative, atât pentru rețelele feroviare cât și pentru rețelele urbane feroviare. Soluțiile sunt dezvoltate împreună cu HollySys și dezvoltă o platformă cloud în centrele de control, oferind stocarea datelor și putere de calcul, împreună cu aplicații specifice pentru a face față cerințelor de procesare a informațiilor venite de la echipamentele din teren. Arhitectura cloud este utilizată pentru alocarea resurselor pentru ca aplicații de siguranță, partajare a datelor sau conducere automată să ruleze uniform.
Cisco prezintă ”Connected Rail Technlogy” pentru eficientizarea siguranței, mobilității și a experienței călătorilor. Soluția permite operatorilor feroviari să transforme mai multe rețele de date într-una singură, care suportă o gamă larga de servicii și aplicații. Soluția vine la pachet cu routere, switch-uri, wireless LAN, puncte de acces, sisteme de supraveghere IP și o gamă largă de senzori, împreună cu o serie de aplicații care pot fi implementate în terminale, trenuri și pe calea ferată. Soluția se bazează pe managementul eficient al datelor și analiză pentru a ajuta operatorii feroviari în creșterea capacității de transport, a mentenanței și pentru reducerea costurilor și a complexității exploatării. Sistemele de monitorizare video pot crește siguranța și pot ajuta la monitorizarea fluxurilor și a numărului de călători.
Soluția vine cu 3 tehnologii aplicate în toate zonele căilor ferate, începând cu tenurile, până la infrastructura de rulare. Cisco Connected Train oferă o rețea IP cu fir sau fără fir, de mare viteză, care suportă voce, video și date pentru servicii dedicate călătorilor cum ar fi Wi-Fi sau aplicații de planificare a călătoriei în timp real. Cisco Connected Trackside înlocuiește vechile tehnologii de rețea feroviară cu rețeaua de comunicații Cisco Unified MPLS Mobile Transport. Connected Stations vine pentru a integra rețelele din stații cu cele generale într-o rețea standard bazată pe IP. Soluția Cisco vine în sprijinul operatorilor feroviari fiind compatibilă cu o gamă largă de produse și servicii.
În cadrul InnoTrans 2016 au fost prezentate o gamă largă de platforme și servicii care duc aplicațiile feroviare în cloud și IoT, acestea fiind utilizate în special pentru monitorizarea materialului rulant, informarea în timp real și noile sisteme de conducere automată a trenurilor. La fel ca în cazul automobilelor, transportul feroviar devine un eco-sistem conectat în cloud, iar componentele acestuia, fie că vorbim de semnale, bariere, locomotive sau vagoane, devin parte a unui IoT feroviar. Avantajele sunt majore, venind în sprijinul operatorilor dar și al călătorilor prin creșterea eficienței, vitezei de informare și siguranței. Sistemele bazate pe analiza în timp real vor aduce o creștere a siguranței prin evitarea erorilor umane care în ultimii ani au dus la grave accidente din cauza depășirii vitezei stabilite sau a semnalelor de culoare roșie.