Ne apropiem cu pași repezi de finalul unui an care s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni pentru piața soluțiilor de business din ultimul deceniu. Foarte probabil o creștere de aproximativ 10% a întregului sector IT în 2016 va aduce acest domeniu și mai ales industria de software în topul celor mai agile sectoare economice la nivel național. Ce a funcționat cel mai bine în 2016? La ce ne așteptăm în 2017? În analiza de mai jos am sumarizat câteva aspecte referitoare la tendințele pe piața de soluții software de business.
Mobilitatea este tot mai necesară
Soluțiile de gestionare a afacerilor de pe dispozitive mobile au fost un “hit” în 2016. În următorii ani vor ajunge o normalitate. Tot mai mulți antreprenori și factori de decizie apreciază că mobilitatea va avea o influență profundă asupra afacerilor lor, la fel cum a avut Internetul a avut în anii `90.
De aceea, printre principalele obiective ale managerilor a fost, în acest an, adoptarea de soluții care să ajute la gestionarea activităților și proceselor de business direct de pe telefonul mobil sau de pe tabletă. Tendința se va accentua în 2017. Conform datelor furnizate de Forrester Research, la nivel mondial, mobilitatea a fost o prioritate pentru 71% dintre companii, iar piața de soluții software in categoria enterprise mobility va ajunge, în 2020, la 140 de miliarde de dolari conform Nasscom.
Soluțiile de business bazate pe mobilitate ajută companiile atât la colectarea datelor din piață, prin intermediul angajaților care iau contact cu furnizorii și cu clienții, cât și la analizarea lor și luarea rapidă a unor decizii ce pot influența agilitatea și, în final, veniturile firmei.
Cloud-ul devine rege
Cloud computing a fost cea mai interesantă și impresionantă „forță” apărută pe piață în ultimul deceniu în industrie și va continua să influențeze metodele tradiționale de informatizare, cel puțin până în 2020. Din 2017, tot mai multe dintre companii vor apela la soluții și servicii în cloud, astfel încât piața globală va ajunge la 146 miliarde de dolari, în 2017 și la 236 miliarde dolari in 2020, conform Forrester Research.
Migrarea multor sisteme informatice ale companiilor în cloud aduce mai multe avantaje, mai ales la capitolul financiar, ca impact în cash-flow, dar și operațional, soluțiile în cloud fiind mult mai repede gata de utilizare. Plata în sistem „pay-per-use” și investițiile mult mai mici în infrastructură vor convinge în continuare mulți manageri că pot implementa fără costuri mari sisteme informatice moderne. Tendința de trecere la soluții informatice de business în cloud va deveni tot mai pregnantă în anii ce urmează, pe măsură ce crește și presiunea pe fiecare dintre companiile care vor să reziste competiției locale și regionale.
Licențierea în sistem SaaS și leasing-ul pentru informatizare râmân în tendințe și în 2017
În anii următori, la fel ca în 2016, este de așteptat ca modalitatea de licențiere de tip SaaS (pe bază de abonament), mult mai flexibilă decât cumpărarea de licențe pe viață, dar și plata achiziției în sistem leasing să continue să fie o opțiune viabilă pentru multe companii ce vor să își actualizeze sistemele informatice, dar care doresc să repartizeze bugetele în rate lunare mai ușor de susținut.
de Cristi Cozic, Entersoft