Companiile trec rapid către rețelele de cloud public pentru a se bucura de beneficii precum scalabilitate infinită, economie și posibilitatea de dezvoltare a unor noi servicii care prin centrele locale de date sunt imposibil de realizat.
Rata de creștere anuală până în 2019 este preconizată să crească cu 19.4% anual, ajungând la o valoare de 141 miliarde de dolari. Odată cu această creștere au apărut mai multe modele de implementare pentru a se orienta către necesități variate ale utilizatorilor și companiilor. Înțelegerea diferențelor dintre Infrastructura ca un Serviciu (IaaS) și Platforma ca un Serviciu (PaaS) și funcțiile pe care le pot realiza aceste tehnologii sunt parte a strategiilor ce vor fi utilizate de companii în trecerea către cloud.
Cel mai rapid și ușor mod de mutare a aplicațiilor găzduite local către cloud este refacerea centrului de date în cloud ca un centru de date virtual, rulând aplicațiile și serviciile la fel ca până la trecerea în cloud. Resursele de calcul, stocarea și rețeaua fiind oferite și deținute de operatorul care prestează serviciile cloud, fiind oferite la cerere și scalate după necesități, acesta fiind numitul Iaas – Infrastructura ca un Serviciu. IaaS este un mod popular de a trece în cloud, fiind un mod care aduce puține necunoscute, puține provocări și ca funcționalitate este aproape identic cu un centru de date local. Ca beneficii, utilizatorii pot utiliza resurse scalabile și mașini virtuale la cerere care pot fi activate sau dezactivate doar cu câteva click-uri. IaaS oferă infrastructura necesară companiilor indiferent de zona geografică, eliminând astfel problemele de accesibilitate. IaaS se comportă ca o mașină virtuală, necesitând în continuare atenție pentru administrarea sistemului de operare, a actualizărilor și a securității din partea departamentelor IT ale companiilor.
Dacă IaaS se referă la eliminarea zonei de hardware din administrarea companiilor, mai departe, Platforma ca un Serviciu – PaaS, merge la administrarea tuturor aplicațiilor, sistemelor de operare și a infrastructurii software, pe lângă cea hardware, exclusiv de către prestatorul de servicii cloud. PaaS include o serie de servicii și funcții pre configurate care pot fi comandate și activate de companii, eliminând necesitatea administrării infrastructurii de rulare de către companii. Astfel, companiile se pot concentra exclusiv pe dezvoltarea și implementarea propriilor aplicații, pe o platformă administrată separat, gata de utilizare. Companiile scapă de grija administrării resurselor, capacității, mentenanței aplicațiilor, problemelor de securitate sau a altor provocări, cu excepția propriilor aplicații și servicii. Totuși, aplicațiile și serviciile implementate vor trebui adaptate sau chiar refăcute pentru a fi compatibile și pentru a rula pe infrastructura și aplicațiile prestatorului de servicii cloud. De aici vine și diferența mai puțin plăcută dintre IaaS și PaaS, dar avantajele PaaS încurajează companiile să treacă și peste remodelarea aplicațiilor și serviciilor.
Avantajele PaaS sunt majore pentru companii, începând cu performanța dată de platformele care își reglează automat resursele și încărcarea în funcție de aplicațiile care rulează, până la eficiența aplicațiilor modelate pentru cloud, care au un mod de lucru și o inteligență a utilizării resurselor, ducând la o performanță crescută cu costuri reduse. De asemenea dezvoltarea unor aplicații mai eficiente duce la costuri lunare reduse, ca exemplu Amazon și majoritatea prestatorilor de servicii cloud, facturează lunar resursele consumate, costurile fiind reduse odată cu creșterea eficienței aplicațiilor. Scalabilitatea și siguranța sistemelor cloud PaaS sunt alte două avantaje categorice în contextul administrării utilizării resurselor în funcție de încărcare și siguranța dată de personalul dedicat care se ocupă de securitatea sistemelor.