Trecerea datelor din bazele de date locale către cloud vine ca un mare avantaj pentru companiile care doresc să reducă investițiile în hardware și departamente IT complexe. Trecerea în cloud permite dezvoltarea unor aplicații și baze de date mult mai avansate decât cele din centrele locale. Dar, o serie de date și informații de mari dimensiuni pot deveni complicat de stocat local, costurile fiind ridicate, companiile luând în calcul să utilizeze cloud și pentru stocarea datelor care nu sunt utilizate constant.
Companiile care oferă servicii de stocare în cloud s-au adaptat repede la cerere realizând arhitecturi de stocare cloud hibride, stocând datele local și virtual, la costuri bune în comparație cu centrele locale de date. Aceste capacități de stocare includ stocare standard cu magazii de stocare ce pot fi accesate local prin cloud sau din centrul de date local, fiind zone de date cu acces restricționat. De asemenea o serie de produse structurate care oferă utilizatorilor interfața bazelor de date, compatibilă cu SQL sau NoSQL. Companiile pot utiliza eficient spațiul de stocare care nu este structurat, existând mai multe moduri de dezvoltare a strategiilor de stocare în cloud hibrid.
Stocarea în cloud este oferită în două moduri, unul cu ajutorul internetului sau al rețelelor locale private către cloud, sau direct prin serviciul de cloud public. Accesarea unor volume mari de date stocare în cloud pentru a fi accesate din aplicațiile instalate local, poate duce la o creștere a utilizării rețelelor și a lățimii de bandă dar și la o rulare greoaie a acestor aplicații. Magaziile de obiecte din cloud au devenit populare, stocarea arhivelor și datelor de back-up fiind mult mai practic de păstrat în stocarea cloud, decât datele utilizate constant de aplicații. Astfel de magazii de stocare în cloud au capacitate practic nelimitată, scalabilă și cu timpi rezonabili de acces. Administrarea datelor rămâne activă în sistemul de back-up și arhivare, sistem responsabil și de schimbarea datelor când acestea expiră. Totuși, magaziile de obiecte nu trebuie să fie utilizate doar pentru arhivare și back-up, existând posibilitatea utilizării acestora și pentru date primare, chiar și date nestructurate cum sunt fișierele, imaginile și media. Acest lucru înseamnă că de exemplu pagini web sau aplicații web pot fi găzduite local, dar pot accesa datele pe care le oferă din cloud. În acest caz se fac economii pentru hardware la nivel local, dar pot exista costuri pentru accesarea datelor din cloud. Companiile trebuie să acorde atenție costurilor de găzduire în cloud, acestea fiind de obicei parte a unui plan lunar pe GB sau TB de date, cu costuri adiționale de acces, dar la care se pot adăuga și costuri suplimentare pentru accesarea datelor dinafara zonei de cloud contractată. De asemenea, costurile sunt aplicate la fiecare TB de date logice stocate, chiar dacă sunt compresate sau deduplicate, fiind recomandată utilizarea unor aplicații de genul StorReduce pentru deduplicarea datelor înainte ca acestea să fie stocate.
Există o serie de aplicații și hardware pentru colaborarea dintre centrele locale de date și stocarea cloud, pentru transferul acestora de la o platformă la alta. Nasuni oferă o platformă locală și virtuală pentru reținerea datelor active local, în timp ce datele inactive sunt mutate automat în public cloud. Panzura oferă de asemenea o platformă cloud care reține local datele active, în timp ce datele generale sunt blocate pentru a permite integritatea acestora la distanță. Microsoft oferă tehnologia cumpărată de la StorSimple prin care migrează datele către Azure, datele fiind disponibile local ca volume iSCSI și stocate în Azure Blob. Amazon Web Services oferă propria interfață de acces la date, permițând stocarea datelor în cloud din fișiere, blocuri sau casete de date.