Fortinet, unul din cele mai mari nume din zona asigurării protecţiei datelor la nivel global, a lansat recent o soluţie de protecţie pentru accesul securizat integrat wireline şi wireless în reţele. Chestiunea unei soluţii de protecţie integrate a devenit în timp tot mai presantă, deoarece, odată cu creşterea mobilităţii angajaţilor şi, implicit, a nevoii de acces wireless, problema accesului securizat în tehnologie Wi-Fi, de pildă, a devenit prioritară.
“Cărăm tot mai multe dispozitive cu noi în fiecare zi”, spune Dan Gabor, Wireless Systems Engineer, CEE, Fortinet. “Ne dorim ca prin mobilitate să putem planifica capacitate şi performanţe de lucru tot mai mari. La ora actuală, în tehnologie wireless se conectează POS-uri şi chiar televizoare, pe lângă dispozitivele deja devenite “tradiţionale”, cum ar telefoanele inteligente şi tabletele”.
Soluţia de acces securizat integrat propune acelaşi nivel de protecţie pentru wireless şi wireline. În esenţă, este vorba de incorporarea de switch-uri în aceeaşi reţea şi de integrare cu soluţia Fortinet security fabric. Firma oferă trei opţiuni de instalare, în funcţie de dorinţa clientului legată de posesia echipamentelor în sediul propriu: instalare integrată în Fortigate, soluţia de tip firewall de la Fortinet, instalare a controller-ului în reţeaua proprie a clientului sau soluţia de tip cloud, în care protecţia este asigurată de furnizor din centrele proprii de date.
“La soluţia integrată la client vorbim de mai multe produse integrate cu soluţia noastră de management al reţelei”, adaugă Gabor. “Avantajul este dat de faptul că există un singur panou de configurare, de faptul că se realizează unificarea wireline/wireless, şi de faptul că clientul dispune de serviciile FortiGuard de protecţie. De ce ar alege clientul o asemenea soluţie? Doarece este cea mai avansată ofertă de acces securizat, dispune de management unificat şi este scalabilă, în sensul că suportă clienţi de toate dimensiunile. În plus, implementarea se poate face central sau în fiecare locaţie dispersată a clientului”.
Soluţia vine şi cu instrumente avansate de management, cum ar fi FortiManager, un instrument pentru gestiune, configurare şi monitorizare trafic în reţea, şi FortiAnalyzer, un instrument de analiză inteligentă a traficului de date. Mai mult, conform oficialului Fortinet, soluţia vine fără costuri suplimentare de licenţiere şi cu facilităţi legate de configurare şi gestiune.
Modelul cloud al propunerii Fortinet adaugă simplitate. Denumită FortiCloud, soluţia, care este, de fapt, un serviciu dedicat, asigură managementul de la distanţă şi, totodată, cel mai securizat acces wi-fi gestionat prin cloud. Printre avantaje se numără faptul că serviciul este gestionat de FortiCloud, clientul nu are nevoie să instaleze niciun controller, instalarea şi managementul sunt simplificate, iar serviciile FortiCloud rulează pe fiecare punct de acces.
“Practic, un astfel de serviciu de asigurare a securităţii accesului este ideal pentru IMM-uri”, încheie Gabor. “Serviciul suportă site-uri multiple şi funcţionează în multiple verticale industriale. De altfel, protecţia Wi-Fi a ajuns deja doua direcţie de afaceri ca mărime pentru Fortinet, după soluţia noastră Fortigate.”