Un start-up din Israel a fost în topul companiilor de anul acesta în cadrul Imagine H2O, fiind premiat pentru dezvoltarea unei tehnologii care detectează scurgerile de apă din subteran și sursele de apă potabilă, utilizând o analiză prin satelit. Toate acestea în contextul în care America pierde peste 3 trilioane de litri de apă potabilă anuală din cauza problemelor cu sistemele defecte sau scurgerile subterane.
Tehnologia dezvoltată de Utilis poate detecta scurgerile de apă în sisteme mari urbane, ajutând companiile de utilități să le remedieze înainte ca acestea să aibă efecte nocive asupra comunităților dependente de rețelele de apă. Anual, adunarea Imagine H2O aduce într-un singur loc startup-uri care dezvoltă tehnologii legate de alimentarea cu apă, țintele fiind reducerea consumului inutil de apă potabilă și asigurarea acesteia în comunitățile lipsite de această utilitate. Datele au devenit vitale și în acest domeniu, pentru a permite dezvoltarea unor centre de filtrare inovative cu rețele de transport eficiente care să consume cantități mici de energie pentru transportul apei potabile. În finalul Imagine H2O, au rămas 12 soluții dezvoltate de startup-uri, care vor fi sprijinite și dezvoltate pe scară largă de marile companii care susțin evenimentul. Juriul este format din specialiști veniți din Silicon Valley, ingineri din domeniul apei potabile, ingineri ai industriei generale, experți în tehnologii durabile și factori de decizie în politici. Anunțul rezultatelor vine în același timp cu un anunț mai puțin pozitiv de reducere a fondurilor pentru Agenția de Protecție a Mediului din SUA, care va duce la reducerea studiilor pentru sursele de apă potabilă din lume. În acest context, noile tehnologii împreună cu sprijinul organizațiilor private, vor fi combinate pentru conservarea și protejarea surselor de apă potabilă.
Din cele 12 soluții dezvoltate de startup-uri, majoritatea sunt bazate pe noile tehnologii digitale, cloud și inteligență artificială. Din Marea Britanie a fost adus un sistem bazat pe semnalizare acustică, pentru măsurarea și monitorizarea eficienței canalizărilor, a canalelor și conductelor, în timp real, cu o eficiență mult crescută față de tehnologia CCTV. Cercetătorii din Etiopia au adus un set de soluții bazate pe telefoane inteligente, pentru monitorizarea și sondarea la sol, proiectarea conductelor și managementul rețelelor, în vederea dezvoltării unor rețele ieftine de alimentare pentru zonele rurale.
Soluția HARVI din Canada utilizează inteligența artificială în platformă cloud pentru eficientizarea operațiunilor de administrare a infrastructurilor, oferind monitorizare la scară largă, alerte pentru anomalii și vizualizări GIS.
Din SUA vine o soluție de înaltă calitate pentru monitorizarea scurgerilor din rețelele aflate în interiorul clădirilor, utilizând senzori acustici montați in interiorul conductelor, care monitorizează consumul în timp real și pot comanda închiderea automată de urgență a alimentării.
Din Spania este dezvoltată o soluție de monitorizare în timp real a apei din pânza freatică, pentru a oferi informații administratorilor orașelor și utilizatorilor, în special pentru durabilitatea fluxurilor și calității apei.
Toate soluțiile dezvoltate utilizează cele mai noi descoperiri din tehnologia IT, în special monitorizarea prin satelit, cloud, inteligența artificială, acestea fiind un exemplu de utilizare practică a acestor descoperiri și inovații pentru un climat global mai bun.