Companiile și specialiștii care lucrează în IT sunt cei mai implicați în implementarea celor mai noi tehnologii, aceștia trecând rapid prin toate etapele tehnologiilor vechi și noi. Un nou tip de soluții se conturează și pentru imprimarea în cadrul companiei, care merge către renunțarea la serverele de imprimare în rețea dedicate, cunoscutele print servere. Imprimarea fără utilizarea serverelor dedicate se referă la imprimarea de la egal la egal printr-un protocol de internet.
Această metodă elimină necesitatea utilizării unui hardware dedicat imprimării, dar și a tuturor proceselor dedicate care trec prin liste de așteptare sau prin alte noduri. Eliminarea serverelor pentru imprimarea în rețea face parte din programele departamentelor IT pentru reducerea cheltuielilor, în contextul în care conform Gartner, 80% din cheltuielile IT sunt realizate după achiziția efectivă a echipamentelor. Astfel, print serverele costisitoare pot fi eliminate, reducând costurile de operare pentru administrarea imprimării și alte zone ce pot fi simplificate într-un centru de date.
Totuși, eliminarea totală a print serverelor este o operațiune delicată, existând totuși căi practice de eliminare a unei mari părți din echipamente. Cum o imprimare fără print servere nu ar fi total posibilă, companiile au la dispoziție o serie de sfaturi pentru modele de imprimare cu puține print servere. Aplicațiile moderne pentru administrarea imprimării permit utilizarea tehnologiei bazată pe stocarea sesiunilor de imprimare în locații diferite, cum ar fi stațiile de lucru ale utilizatorilor, serverele de fișiere sau stocarea cloud. Prin această tehnologie utilizatorii pot accesa imprimarea pentru orice echipamente de imprimare din rețea, în timp ce o parte din print servere pot fi eliminate. De asemenea, sunt mai multe puncte de luat în calcul în momentul reducerii numărului print serverelor de imprimare dintr-o companie.
În primul rând trebuie luată în calcul o securitate ridicată și o metodă de salvare a operațiunilor de imprimare în cazul unor erori, utilizarea soluțiilor cu puține print servere crescând riscul pierderii de date, fiind recomandată utilizarea unei infrastructuri care să elimine aceste riscuri. O altă provocare a infrastructurilor pentru imprimare cu puține print servere este dată de pierderea posibilităților de modificare a parametrilor operațiunilor de imprimare, cum ar fi culoarea, numărul de copii sau alte variabile, fiind necesară luarea în calcul a unor soluții care permit personalizarea parametrilor.
Izolarea operațiunilor de imprimare este de asemenea redusă odată cu renunțarea la print servere, existând posibilitatea ca oricine să vadă cine imprimă și ce imprimă. Este necesară implementarea unui alt sistem de reguli în imprimarea fără print servere, regulile normale de impunere a imprimării doar cu negru sau cu dubluri de exemplu fiind pierdute odată cu renunțarea la print servere. În sistemul fără print servere, serviciul Windows este responsabil de imprimare, serviciu care nu funcționează mereu la parametrii doriți pentru imprimare, fiind necesară completarea acestuia cu aplicații dedicate. O ultimă recomandare este utilizarea unui sistem de backup al operațiunilor de imprimare din cauză că acestea sunt trecute doar prin procesele de imprimare ale Windows care le blochează ca acces în exterior, fiind dificil de salvat.
Odată rezolvate, aceste puncte pot duce la o implementare eficientă a sistemului de imprimare cu puține print servere în cadrul companiilor, utilizarea și înțelegerea tehnologiilor și sistemelor pentru administrarea imprimării moderne fiind cheia în această tranziție.