Cum vor arata viitoarele Centre de Date? Specialistii spun ca pana la sfarsitul deceniului, vom asista la o schimbare majora de arhitectura si infrastructura fizica, ca raspuns la cerintele crescute de scalabilitate, disponibilitate si reducere a costurilor de operare. Rezultatul final va fi o entitate noua, atat ca forma, cat si ca functionalitati, care va incorpora tehnologii mature considerate astazi inovatoare.
Pentru ca “viitorul incepe azi”, sa analizam impreuna pricipalele tendinte ale anului 2017 in piata de DataCenter.
- Piata centrelor de date containerizate si modulare va creste cu peste 80% in urmatorii patru ani, atingand o valoare de 20,6 miliarde de euro (conform TechNavio). Dezvoltarea arhitecturilor modulare va fi accelerata de necesitatea simplificarii proceselor de integrare si upgrade ca raspuns la cerintele crescute de scalabilitate cu care se confrunta Centrele de Date. Ca si corolar, specialistii estimeaza ca evolutia cererii va influenta si evolutia vendorilor de tehnologie, care nu se vor mai limita doar la livrarea de produse si solutii, ci vor oferi servicii tot mai complexe de consultant si design, precum si solutii customizate de prefabricate de infrastructura.
- O evolutie ascendenta va inregistra si piata de Micro Data Centere, care va atinge o valoare de aproximativ 6 miliarde de euro in 2020, ritmul de crestere anual fiind estimat la aproximativ 30%. Specialistii estimeaza ca Micro Data Centerele si Centrele de Date Mobile reprezinta solutia optima pentru companiile care dezvolta proiecte Internet of Things mari, care genereaza volume mari de date ce trebuie colectate, stocate si analizate rapid. Printre argumentele forte ale Centrelor de Date Mobile se numara timpul de dare in utilizare scurt (la jumatate din cel necesar unui Data Center clasic) si posibilitatea atingerii unei valori PUE de sub 1,2.
- Piata solutiilor de racire va evolua de la valoarea de 5,6 miliarde de euro, cat a inregistrat anul trecut, la peste 9 miliarde in 2021, fiind considerata principalul motor de crestere a segmentului de elemente mecanice din Data Centere. Analistii estimeaza ca presiunea exercitata de prioritatea imbunatatirii eficientei energetice, va obliga Data Centerele sa renunte la abordarea traditionala, dezvoltata pe formula “maximum cooling”, pentru unele mai elaborate, deja prezente in piata, axate pe utilizarea controllerelor de temperatura si a echipamentelor electro-mecanice de racire cu frecventa/viteza variabila. Evolutia pietei indica adoptia extinsa a solutiilor de racire adiabatica si evaporativa, a sistemelor de racire “waterless” si a unitatilor CRAC moderne care utilizeaza tehnologii de tipul “precision cooling”.
- Si adoptia solutiilor DCIM se va accelera, piata inregistrand un ritm de crestere de peste 21% pana in 2024, cand se estimeaza ca va atinge valoarea de 2,6 miliarde de euro. Conform Gartner (“2016 Magic Quadrant for Data Center Infrastructure Management Tools”), orice operator de Centru de Date de dimensiuni medii trebuie sa analizeze oportunitatea implementarii unei solutii DCIM daca doreste sa poata sustine proiecte de optimizare a costurilor de operare sau preconizeaza schimbari importante de infrastructura. Adoptia DCIM este favorizata de cresterea nivelului de complexitate al Centrelor de Date, dar si de imperativele asigurarii unui nivel ridicat de rezilienta, disponibilitate si comunicare, alertare si operare la distanta. In ultimii ani, solutiile DCIM au inceput sa fie utilizate intensiv de catre furnizorii de servicii de colocare, ca instrument de control al costurilor pe care le au cu clientii, dar si ca solutie capabila sa ofere beneficiarilor vizibilitate la distanta asupra echipamentelor gazduite.
- Solutiile de securitate fizica cunosc o cerere in crestere, alimentata in principal de accelerarea fenomenului de migrare catre centrele de colocare, dar si de cel de adoptie a Centrelor de Date Mobile. Partajarea infrastructurii fizice cu alti beneficiari creste gradul de risc al unui incident de securitate, motiv pentru care numerosi furnizori de servicii de colocare si-au upgradat infrastructura de securitate fizica cu solutii de video-supraveghere, de control acces si identificare biometrica, sisteme de protectie perimetrala si au refacut design-ul centrelor de comanda. Estimarile Markets and Markets indica un ritm de crestere anual de aproximativ 15% pana in 2020 pentru aceasta nisa de piata care va atinge o valoare de 1,1 miliarde de euro peste trei ani.
- Solutiile de electroalimentare destinate Centrelor de Date vor evolua cu +10% pana in 2021, cand aceasta piata va atinge o valoare de aproximativ 20 miliarde de euro. Solutiile UPS vor inregistra un ritm de crestere de 8,7%, valoarea estimata peste patru ani fiind de 5,7 miliarde de euro. Un fenomen secundar semnalat pe aceasta nisa este aparitia alternativelor viabile la bateriile VRLA prin dezvoltarea ofertei de baterii Lithium-Ion, care au inceput sa castige teren in Data Centere, oferind o autonomie mai mare, o amprenta fizica mai mica, un numar mult mai mare de cicluri de descarcare si un interval de temperaturi de operare mult mai generos.
O buna parte dintre tendinte nominalizate mai sus sunt materializate deja in produse si solutii care vor putea fi vazute la lucru in spatiul expozitional al evenimentului DataCenter Forum 2017. Daca doriti sa aflati care sunt beneficiile noilor tehnologiilor si cum le puteti valorifica pentru a creste eficienta, scalabilitatea si disponibilitatea Centrelor de Date pe care le operati, participati pe 11 mai la cel mai relevant eveniment al pietei locale de tehnologii destinate Data Centerelor.
Intrarea este libera, pe baza inregistrarii pe site-ul http://datacenter-forum.ro