În mod evident, VMware a fost un pionier al conceptului de partiţionare a unui computer fizic în mai multe computere virtuale – a fost prima companie care a virtualizat arhitectura x86.
Însă VMware a mai dezvoltat şi alte câteva tehnologii patentate care dispun de capabilităţi avansate de stocare date.
De exemplu, o platformă de virtualizare poate efectua o operaţiune de maşină virtuală către un sistem de stocare la nivel meta, astfel încât sistemul de stocare poate realiza intern şi eficient multe operaţiuni virtuale, fără a implica servere.
O altă invenţie care a făcut ca VMFS să fie singurul sistem clustered de fişiere din lume care nu necesită o comunicare server la server prin reţea ca să funcţioneze. Nu este nevoie decât de conectarea echipamentului de stocare împărţit.
Patentul denumit “Computer system accessing object storage system,” este cel mai semnificativ pentru viitorul stocării de date. Acest patent permite sistemelor de stocare să stocheze şi să opereze în medii virtuale ca obiecte de primă clasă. Patentul permite oricărui sistem de stocare date de tip SCSI sau NFS să se transforme într-un sistem de stocare de tip mediu virtual. Reprezintă fundamentul Volumelor Virtuale, VVOL, care abia acum sunt lansate pe piaţă. VVOL satisface îndeaproape cerinţele unei maşini virtuale cu stocare incorporată, aducând stocarea de date în era virtualizării.
Se petrec extrem de multe în lumea stocării de date de azi, fapt care face incertă rămânerea patentelor mai sus menţionate pe locurile fruntaşe în viitor. Odată cu emergenţa unor noi abordări, cum ar fi stocarea decuplată, apare nevoia de a introduce inteligenţă de stocare în servere, de creştere a capacităţii de analiză a mediilor virtuale şi de gestionare eficientă a resurselor. De aceea, aştept cu nerăbdare să văd ce ne rezervă viitorul.