Studii — February 7, 2016 at 5:24 pm

Criminalitatea cibernetică generează pierderi anuale de 23 de miliarde de dolari

by

istock_000004364254smallMicrosoft România lansează o campanie educațională prin care își propune să le ofere utilizatorilor de internet instrumentele necesare pentru a face față amenințărilor din mediul online. Începând de astăzi, cei care accesează site-ul www.microsoft.ro/securitate pot afla informații esențiale despre riscurile majore de securitate din mediul online şi pot învăța cum să identifice şi să prevină amenințările online.

Problema securității cibernetice atrage din ce în ce mai multă atenție, având în vedere tendința de creștere a numărului de infracțiuni cibernetice înregistrată în ultimii ani. În România, 66% dintre utilizatorii de internet consideră că nu au suficiente informații referitoare la riscurile generate de fenomenele de criminalitate cibernetică şi nici instrumente pentru a se apăra împotriva acestora1. În același timp, vârsta la care copiii încep să acceseze internetul şi, prin urmare, să fie expuși la riscuri similare continuă să scadă, ajungând la o medie de 8 ani conform celui mai recent studiu realizat de Salvați Copiii.

Campania lansată de Microsoft România se adresează atât părinților, cât şi tinerilor și copiilor cu vârsta peste 8 ani. Website-ul www.microsoft.ro/securitate le oferă părinților acces la informații esențiale privind nu doar cele mai frecvente amenințări online, de la punerea în pericol a reputației online până la acordarea involuntară a accesului la informații personale şi financiare, ci şi riscurile la care sunt expuși copiii lor atunci când utilizează platformele de socializare, precum şi ce pot face pentru a-i ajuta să se protejeze împotriva acestor riscuri. În același timp, utilizatorii rețelelor sociale au la dispoziție o aplicație găzduită de pagina de Facebook a Microsoft, care îi poate ajuta să își evalueze propriul comportament pe rețelele de socializare şi să afle cum acest comportament îi expune la riscuri sporite. Campania include şi elemente offline şi radio şi se desfășoară în parteneriat cu Salvați Copiii România.

La nivel global, cea mai recentă ediție a Microsoft Computing Safety Index (MCIS) arată că incidentele de criminalitate cibernetică sunt responsabile pentru pierderi financiare estimate la 23 de miliarde de dolari, în vreme ce 2578 de persoane ar trebui să își dedice 70 de ani din viață pentru a rezolva problemele generate de acest fenomen la nivel global. Pentru a contribui la diminuarea acestor riscuri, Microsoft operează cel mai avansat centru de excelență privat dedicat luptei globale împotriva criminalității cibernetice. Microsoft Cybercrime Center luptă împotriva infracțiunilor online, inclusiv a celor asociate cu viruși malware, botnet, încălcarea dreptului de proprietate intelectuală şi facilitarea exploatării copiilor prin tehnologie.

La cele de mai sus se adaugă un studiu realizat recent de BSA ǀ The Business Software Alliance, care demonstrează că rata pirateriei cibernetice înregistrată de o țară este un indicator puternic al ratei de contaminare cu viruși malware în țara respectivă (o corelare pozitivă de 0,79). România se numără printre țările cu cel mai mare risc, 62% dintre programele software instalate în 2014 fiind contrafăcute, comparativ cu media globală de 42%. Printre riscurile asociate cu programe software contrafăcute, 64% dintre utilizatorii globali au menționat că hackerii ar putea obține acces neautorizat la sistemele lor, în vreme ce 59% s-au referit la pierderea datelor.

Rezultate cheie ale studiului MCIS
24% din populația utilizatoare de internet la nivel global s-a confruntat cu viruși online;
15% dintre aceștia au devenit victime ale atacurilor de tipul phishing;
17% dintre ei au declarat că reputația personală le-a fost compromisă;
Cu toate acestea, mai puțin de 20% au luat măsuri active pentru înlăturarea informațiilor online care le-ar putea afecta reputația;
Doar 1 din 3 consumatori utilizează rețele wireless securizate.

Studiul a fost desfășurat în 20 de țări din întreaga lume, cu participarea a 10.500 de persoane.

Rezultate cheie ale studiului realizat de Salvați Copiii România
45% dintre copiii din România au declarat că au fost agresați în mediul online în 2014;
58% dintre copiii intervievați au menționat că s-au întâlnit cu o persoană pe care au cunoscut-o pe Internet, iar 20% dintre ei au spus că au fost deranjați de aceasta;
Într-o zi de școală, copiii petrec în medie 2 ore pe Internet, în vreme ce în zilele libere, petrec până la 3-4 ore;
90% dintre copiii din România utilizează cel puțin o rețea de socializare.