Simfony Mobile lansează în București proiectul pilot al primei rețele publice bazate pe protocolul LoRaWAN, venind în întâmpinarea tuturor celor care doresc să demareze propriul proiect IoT și care sunt în căutarea unor instrumente accesibile.
Rețeaua LoRa Simfony va acoperi inițial zona de Nord-Vest a Capitalei și va permite oricui să conecteze senzori la rețea prin intermediul platformei web. Procesul este simplu: utilizatorul își face cont, adaugă senzorii în platformă și configurează device-urile cu datele specifice furnizate de platformă. Datele trimise de senzori vor fi disponibile în Platforma IoT Simfony sau vor putea fi direcționate către aplicații externe.
Internet of Things (IoT) este un domeniu tot mai dinamic și promite să schimbe radical societatea oferind oportunități de îmbunătățire a modului în care lucrăm, colaborăm, facem cumpărături și ne petrecem timpul liber. Una din tehnologiile relativ noi care contribuie la expansiunea rapidă a Internet of Things este LoRaWAN. Aceasta permite transmiterea de date prin intermediul undelor radio în benzi de frecvență nelicențiate sub pragul de Gigahertz, precum 169 MHz, 433 MHz, 868 MHz (Europa) și 915 MHz (America de Nord).
Rețeaua Simfony permite accesul public oricărui utilizator care vrea să dezvolte un proiect folosind această rețea, persoană fizică sau juridică. Astfel, LoRa Simfony se adresează companiilor care vor să dezvolte proiecte IoT, în special cele de tip Smart City (dar nu exclusiv), cât și pasionaților de tehnologie care vor să experimenteze cu tehnologia LoRaWAN.
În faza pilot, accesul la rețea este semiautomat și necesită contactarea echipei de suport Simfony Mobile pentru activarea serviciului, însă în următoarea fază va deveni posibil accesul automat la platformă / rețea. Utilizatorii își vor putea conecta inclusiv propriile gateway-uri dacă vor să își creeze o rețea locală proprie. Limitările legate de viteza de transfer a datelor și volumul limitat al acestora, adică faptul că device-urile LoRa trimit cantități mici de date la intervale lungi de timp, explică parțial și multiplele beneficii ale LoRa – acoperire mare, costuri reduse, conectarea de senzori și dispozitive autonome / consum de curent foarte mic. În privința echipamentului, la rețea se pot conecta orice dispozitive compatibile LoRaWAN, care pot fi achiziționate direct de la vendori sau de la parteneri Simfony Mobile (Libelium, NAS, ELSYS, MiroMicro etc.).
În faza pilot, accesul la rețea este gratuit. Planurile de viitor pentru rețeaua LoRaWAN de la Simfony includ o lansare publică odată cu extinderea geografica a rețelei pe baza cerințelor si feedback-ului din piață.
Prin rețeaua LoRaWAN, Simfony Mobile urmărește să dezvolte proiecte și să deschidă noi oportunități de contact cu alte persoane sau companii care doresc să dezvolte proiecte IoT precum și facilitarea dezvoltării mediului IoT în general. Rețeaua LoRaWAN vine în completarea ofertei existente de servicii ale Platformei IoT Simfony, o platformă disponibilă online care oferă un set complet de instrumente, de la transmitere la vizualizare de date, pentru dezvoltarea rapidă și eficientă de proiecte IoT sau M2M.