Enterprise Software — October 23, 2017 at 4:01 am

Sari la nivelul superior cu Business Intelligence

by

Decizii echilibrate, actiuni proactive, rapide si eficienta maxima in administrarea proceselor si echipelor companiei, in cel mai scurt timp posibil inseamna un nivel avansat al stilului de management, de care inca nu toate companiile beneficiaza.

Timpul s-a comprimat, internetul a deschis pana la cer optiunile de produse si servicii pentru consumatori si totul se intampla cu viteza luminii, astfel ca oamenii-cheie din companii au nevoie de instrumente aproape perfecte care sa le ofere imaginea corecta si clara, in orice moment, a sistemului pe care il conduc. Sistem format din procese, proceduri si oameni. Plus inca ceva, esential: date. Foarte multe date! Din ce in ce mai multe date! Generate zi de zi in multiple sisteme, aproape fiecare interactiune ajunge sa se transforme in inregistrari de date in sistemele informatice.

Asociativ2

La ce sunt bune aceste date, din momentul colectarii lor logice si pana la analiza lor in cel mai scurt timp cu putinta?

Datele au devenit vitale pentru multe organizatii, pentru ca e singura solutie de a gestiona procesele complexe precum cele de productie, distributie si comercializare a produselor si serviciilor. Organizatiile genereaza rapoarte multiple care sa genereze concluzii clare pentru business. Pe baza acestor concluzii clare, vin deciziile si actiunile. Iar daca aceste concluzii sunt relevante pentru activitatea curenta, creste semnificativ sansa ca actiunile pe care le ia o companie pentru a-si imbunatati performanta. De aici avantajul competitiv pe care unele companii il au asupra concurentilor directi.

Cum sa facem sa avem analize si concluzii pertinente?

Abilitatea de a manipula si intelege povestea pe care o spune un set semnificativ de date diferentiaza performanta managementului organizatiilor. Solutiile de Business Intelligence, desi nu sunt singurele, sunt instrumentele potrivite pentru a avea o imagine de ansamblu clara asupra activitatii. Ele au cel putin doua avantaje majore comparativ cu solutiile clasice de raportare si administrare a datelor dintr-o companie.

  1. Pe de o parte, este vorba despre economia de timp pentru echipa manageriala si de suport decizional, cu realocarea resurselor umane in zone care necesita atentie si concentrare crescute.
  2. Pe de alta parte, creste calitatea deciziilor manageriale, fiindca accesul la informatiile esentiale si importante pentru business este mai rapid, intuitiv si mult simplificat, ceea ce duce la degrevarea echipei de sarcina colectarii si procesarii datelor intru obtinerea concluziilor necesare.

Solutiile de Business Intelligence permit identificarea rapida a informatiilor relevante pe baza carora se vor face analize intr-o baza de date foarte bogata, care pot fi usor prelucrate, afisate intuitiv si logic.

De altfel, crezul companiilor care furnizeaza acest tip de solutii, lucrate pe platforme extrem de performante si personalizate pe nisa, profilul si caracteristicile industriei din care face parte clientul, ar putea fi: ,,Te ajutam sa descoperi ceea ce se ascunde in spatele datelor tale, iar tu vei avea astfel libertatea de a te concentra pe implementarea corecta a strategiilor tale de business”.

Adoptarea unei solutii de BI este insa un proces necesar, complex fara sa fie complicat, dar nu este o simpla implementare de software. Solutia in sine de Business Intelligence pentru nivelul urmator de management inseamna a tine cont de ceea ce exista in companie – istoric si prezent – ca date si oameni, tine cont de profilul companiei si de viziunea de business pentru evolutie si expansiune.

Inainte de implementarea unei solutii de BI, tine cont de:

• Informatiile cheie de care ai nevoie pentru decizii profitabile, pentru eficientizarea proceselor de lucru.

Tendinta curenta a aplicatiilor de Business Intelligence este de a automatiza complet procedurile de selectare a seturilor de date din surse de date multiple si apoi afisarea informatiilor relevante, corelate intre ele pentru a putea raspunde aproape instantaneu oricarei intrebari de business. Asadar, imagineaza-ti sistemul perfect si cere-l mai departe, pentru ca tehnologia a facut acest lucru posibil.

• Volumele de date care vor fi preluate si prelucrate: tranzactii, clienti, date din supply chain, performance management, etc

De unde vine adevarata valoare care sustine procesul decizional? Ce alte surse de date mai sunt disponibile extern si sunt utile? Care este modalitatea de integrare si de utilizare la nivelul intregii companii? Sunt intrebari care trebuie sa aiba raspunsuri foarte clare inainte in procesul de implementare a solutie BI.

• Analiza si tipul de raportare existente: de la modelele de analiza pana la forma cea mai utila in businessul si contextul dat.

Aceasta presupune si identificarea persoanelor cu experienta si cu abilitatile necesare, astfel incat echipa sa poata ajunge la forma ideala de rapoarte, usor de citit si de interpretat.

• Partenerul de implementare si dezvoltare a sistemului decizional.

Ai putea decide sa pornesti la drum cu resursele interne ale companiei, insa de cele mai multe ori cerintele curente nu vor lasa timp suficient pentru o implementare si dezvoltare suficient de rapida. Din experienta noastra e mai bine ca intr-o prima etapa sa fie implicat un partener extern, specializat in solutii BI si de management al datelor. Timpul de implementare mai scurt, adoptia mai rapida si rezultatele sunt vizibile in putin timp. Alegeti partenerul cu atentie, dupa ce l-ai cunoscut mai indeaproape intr-un proiect demonstrativ. Asa ai ocazia sa evaluezi si experienta partenerului si solutia BI.

Performanta in management este data atat de calitatea oamenilor care iau decizii, cat si de instrumentele care ii ajuta sa ia aceste decizii. Ca intr-o cursa de masini, castiga pilotul care are nu doar masina cea mai performanta, dar si abilitati mai bune de a conduce masina. Echipa Relevance crede in combinatia potrivita dintre oameni si tehnologie.