NEWS — October 31, 2017 at 6:41 am

Supercomputerul BASF a fost pus în functiune la sediul din Ludwigshafen

by

Der Supercomputer der BASF hat seinen Betrieb in Ludwigshafen auSupercomputerul BASF a fost pus în funcțiune și operează la capacitate maximă. Primele calcule deja au început.

“Acest moment marchează un pas important pentru digitalizarea cercetării. Avem, acum, posibilitatea să le oferim cercetătorilor noștri o putere de calcul mai mare decât a oricărei alte companii din industria chimică”, spune Dr. Martin Brudermüller, Vicepreședinte al Consiliului Directorilor Executivi și Chief Technology Officer la BASF. Supercomputerul, care este amplasat la sediul companiei din Ludwigshafen (Germania), permite procesarea unui număr mai mare de simulări și modelări mai complexe, în perioade mai scurte de timp, oferind, totodată, un cadru propice creativității. “Aceștia sunt factori cheie ai succesului, într-o competiție globală”, a subliniat Brudermüller.

Doar aproximativ un an, de la planificare la pornire

Cu o putere de calcul de 1,75 Petaflop (1 Petaflop este egal cu un cvadrilion de operații cu virgulă mobilă pe secundă), noul calculator, „Quriosity”, denumit astfel în urma unui concurs online în rândul angajaților, oferă, aproximativ, de 10 ori puterea de calcul globală disponibilă anterior cercetătorilor de la BASF. În clasamentul celor mai mari 500 de sisteme informatice din lume, supercomputerul BASF ocupă, în prezent, locul 65. A durat aproximativ un an de la întâlnirile inițiale de planificare internă, până la lansare. “Asta înseamnă un timp foarte, foarte scurt”, a subliniat Dr. Stephan Schenk, Project Leader.

Instalarea supercomputerului în Ludwigshafen a implicat consolidarea podelei din camera serverului, poziționarea a peste 1.000 de cabluri de rețea cu o lungime totală de 15 km, precum și adăugarea unui sistem separat de răcire a apei, care poate răci supercomputerul folosindu-se de 60.000 de litri de apă pe oră. La capacitate maximă, supercomputerul are un consum de energie electrică de aproximativ 600 de kilowați pe oră, generând, astfel, o cantitate semnificativă de căldură reziduală.
Pe lângă realizarea unei infrastructuri corecte, o altă provocare a fost integrarea supercomputerului în structura IT a BASF. “Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul unei echipe extrem de dedicate, din diferite unități ale BASF”, a declarat Schenk.

Calculele inițiale rulează deja pe supercomputer

Acum este vorba despre utilizarea noilor posibilități pentru a crea valoare. “Noul computer va fi folosit pentru diverse proiecte”, a spus Schenk. “Provocarea o reprezintă organizarea numeroaselor proiecte și a diferitelor programe de calculator, astfel încât să beneficiem din plin de capacitatea supercomputerului Quriosity. Aduce, puțin, cu a juca Tetris.”
Sarcinile care necesită o putere de calcul semnificativă, cum ar fi simulările pentru catalizatori industriali, pentru produse de protecție a culturilor și pentru materiale sunt printre primele sarcini ale supercomputerului. În cazul catalizatorilor, este deosebit de important să li se sporească eficiența și, prin urmare, sustenabilitatea, prin scăderea cantității de materii prime și prin generarea de mai puține deșeuri. De asemenea, este esențial ca produsele pentru protecția culturilor să funcționeze mai eficient și mai țintit, pentru a răspunde mai bine cerințelor actuale și viitoare. Pentru modelarea materialelor și a sistemelor, precum spume sau formule, performanțele sporite de calcul permit predicții mai precise în privința funcționalității și a proprietăților.

“Până acum, am putut schimba doar câțiva parametri în cadrul simulărilor și a trebuit să așteptăm rezultatele. Folosind supercomputerul, sunt posibile modele mult mai complexe, care permit modificarea unui număr semnificativ mai mare de parametri”, a explicat Schenk. Acest lucru ar putea avea drept rezultat reducerea substanțială a timpilor de dezvoltare și recunoașterea și valorificarea unor corelații necunoscute anterior, încurajând abordări complet noi de cercetare.