Noutatea de la Philips vine prin implementarea soluțiilor inovative de iluminat prin Internet of Things (IoT), soluții care se integrează deja cu succes în conceptele Smart City și Smart Home.
Philips se bazează pe un sistem de economie circulară în lighting. Sistemul începe cu lighting-as-a-service, în contextul în care nu se mai vând pur și simplu corpuri de iluminat, ci se vând soluții adaptabile și scalabile.
Al doilea ciclu este reprezentat de reutilizarea sistemelor de iluminat după ce și-au încheiat ciclul inițial de viață, prin revânzarea acestora către industrii mai puțin pretențioase, de exemplu un sistem implementat 5 ani într-un bloc de birouri, poate fi reutilizat ulterior pentru zona de industrie. Urmează reciclarea, care reprezintă ultima parte a sistemului de economie circulară pe care se bazează Philips.
În zona iluminatului public, Philips vine cu soluția de iluminat interconectat CityTouch, care este formată din trei elemente. Primul element este reprezentat de un software accesibil direct din cloud, care poate fi accesat de city manager cu ajutorul unui laptop, prin care poate administra tot ce înseamnă corp de iluminat în oraș. Al doilea element este reprezentat de corpurile de iluminat CityTouch ready, care pot fi configurate și gestionate prin aplicație. CityTouch services este ultimul element al soluției, care ajută la implementarea celor mai bune sisteme de iluminat. Soluția poate fi integrată și cu restul tehnologiilor Smart City, prin care lumina poate fi reglată și configurată în funcție de necesități, cum ar fi locul unui accident, unde intensitatea luminii poate crescută imediat ce accidentul este raportat prin aplicațiile serviciilor de urgență. Mai mult, aplicația permite controlul sistemelor de iluminat de oricine are acces la aceasta, fie că vorbim de operatorii serviciilor de urgență sau de alți operatori care au nevoie de lumină pentru intervenții de urgență noaptea. CityTouch se bazează pe o hartă Google Maps, care asigură o actualizare constantă și a acesteia, dar și o interoperabilitate cu alte sisteme, care majoritatea utilizează Google Maps.
Philips a mai prezentat o tehnologie care sunt în curs de implementare și dezvoltare, numită „Visible Light Communicațion”, care ajută la orientarea interioară cu ajutorul sistemelor de iluminat. Ca exemplu a fost dat un magazin unde cumpărătorul este orientat cu ajutorul sistemelor de iluminat inteligente, care comunică cu aplicația de smartphone a magazinului, pentru a orienta cumpărătorul în funcție de lista de cumpărături realizată de acesta în aplicația din smartphone.
Ca aplicații ale iluminatului inteligent, Philips a mai prezentat conceptul Power Over Ethernet, care va duce la apariția sistemului inteligent de iluminat contactat și integrat în viața de zi cu zi din toate industriile. Astfel, apare noțiunea de tavan inteligent, care va elimina cablurile de alimentare ale sistemelor de iluminat, totul din faptul că lămpile ajung să consume atât de puțin, încât pot fi alimentate prin cablurile Ethernet. Mai mult, Philips evaluează potențialul practic al Power Over Ethernet, care înseamnă că de exemplu, dacă un angajat notează în Outlook că este „out of office” o perioadă, sistemul de iluminat poate să se ghideze după această perioadă, dezactivând automat iluminatul din biroul acestui angajat. Mai mult, sistemul poate fi unul total economic pentru perioada sărbătorilor de iarnă, când o importantă parte a angajaților are program variat.
Pentru acasă, Philips oferă aplicația și sistemul inteligent HUE, care ajută la reglarea iluminatului din casă cu ajutorul becurilor simple, sau a celor inteligente. Philips HUE poate oferi aplicații de la cele mai practice, cum ar fi pornirea sistemelor de iluminat în funcție de programul și necesitățile locatarilor, dar poate oferi și programe de divertisment, în funcție de evenimente, simulare a unor focuri de artificii, alerte sau alte configurări personalizate. Un mod prezentat a fost cel pentru trezitul de dimineață, care aprinde luminile într-un mod asemănător răsăritului de soare. Philips HUE se bazează pe „location services”, pentru a asigura o funcționalitate cât mai eficientă.
Philips Group South cuprinde țări precum România, Moldova, Bulgaria sau Serbia, centrul retail al companiei fiind în România. În România, Philips a participat la proiecte importante pentru iluminat arhitectural. Primul este Palatul Culturii din Iași, unde au fost instalate proiectoare inteligente, montate după arhitectura clădirii, pentru a pune în valoare construcția clădirii. Un alt proiect este, premiat internațional, este Piața Cetății din Baia Mare, unde sistemele de iluminat au fost instalate pentru a pune în valoare cetatea dar și vestigiile istorice prezente în locație.