Conceptul de vot online este relevant în mai multe zone ale societății moderne, precum universități, companii și comunități care vor să comunice cu membrii lor, care se află uneori la distanță sau nu doresc să le prezinte la vot. Totodată, riscurile de a face alegeri importante în mediul online sunt și ele mari, sistemele de vot online permițându-le infractorilor cibernetici să influențeze rezultatele.
La Cyber Security Weekend, Kaspersky Lab a dezvăluit proiectul experimental denumit ”Polys”, o nouă soluție comercială creată de o echipă de dezvoltatori de la Business Incubator, care își propune să asigure tuturor dreptul la un process de vot online securizat, anonim și flexibil, cu rezultate care nu pot fi modificate de participanți sau organizatori.
Polys este bazat pe contracte inteligente în Ethereum (denumit și Blockchain 2.0), care permite verificarea voturilor și efectuarea lor într-un mod descentralizat. Beneficiile securității unui vot blockchain sunt semnificative:
• Datorită naturii descentralizate a blockchain, acuratețea exercitării votului poate fi verificată de participanți. Toate datele despre procesul de vot sunt stocate nu pe servere, ci în blocuri de informații de pe computerele tuturor participanților din rețea. Pentru a le șterge, un hacker ar trebui să afecteze toate computerele și să câștige acces la seturi individuale de date.
• Blockchain îi permite unui votant să verifice dacă votul lui a fost într-adevăr înregistrat corect, iar orice manipulare a voturilor ar deveni evidentă în mod automat.
• Transparența blockchain facilitează monitorizarea voturilor și a auditurilor complete ale procesului de vot de către entități independente.
• Nu necesită resurse suplimentare sau prezența fizică a personalului.
O altă inovație a soluției Polys este aceea că elimină limitările inerente ale altor soluții blockchain:
• În interiorul sistemului de vot Polys, sistemul blockchain este criptat și susținut cu algoritmi matematici. Acest lucru ajută la asigurarea anonimității, la ascunderea rezultatelor intermediare și la efectuarea calculelor pe datele criptate, ceea ce nu poate fi realizat în alte sisteme blockchain din cauza naturii sale distribuite și deschise.
• Codul sursă al Polys este disponibil public, permițând oricărui pasionat de tehnologie blockchain, celor care fac teste de intruziune sau suporterilor sistemului de e-voting, să verifice și să exploreze tehnologia din spatele său, pe GitHub.
Pentru cei care doresc să testeze acest serviciu, există o ofertă freemium, disponibilă tuturor și simplu de instalat. Polys oferă, de asemenea o platformă personalizată flexibilă, cu o capacitate de mii de votanți și poate fi adaptat unor cerințe specifice în materie de autorizații, interfață a design-ului și integrare cu alte servicii.