Creșterea cererilor consumatorilor pentru produse individuale, de înaltă calitate, la prețuri avantajoase, reprezintă noi provocări pentru întreprinderile din industria producătoare, iar acestea pot fi rezolvate în zilele noastre numai prin digitalizare. Astfel, Siemens aduce un portofoliul Digital Enterprise, prin care creează condițiile tehnice pentru Industrie 4.0.
Pentru a asigura implementarea cu succes a Industrie 4.0, mai este nevoie de o gamă de parteneriate strategice între marile companii dezvoltatoare de platforme și componente, companiile medii care își dezvoltă propriile soluții și modele de business, și clienții finali care să integreze toate acestea în propria listă a valorilor digitale.
Inovațiile Siemens variază de la noua versiune 15 a portalului Engineering TIA Portal prin conceptul IoT pentru motoarele Simotics IQ la noua versiune 3.0 a sistemului de operare IoT bazat pe cloud MindSphere. Siemens oferă, de asemenea, servicii de finanțare, cum ar fi modele cu plata-pe-utilizare concepute pentru a simplifica implementarea soluțiilor digitale, destinate, în special, întreprinderilor mijlocii. Un exemplu vine prin oferta companiei Digital Enterprise, care cuprinde soluții pentru digital twin, sistemul de operare IoT bazat pe cloud MindSphere și cel mai important portofoliu de automatizare din lume.
MindSphere Versiunea 3.0. este disponibilă pentru prima dată pe Amazon Web Services (AWS), asigurând legătura între scalabilitatea globală a celui mai important portofoliu de automatizare Siemens cu AWS, principalul furnizor de servicii cloud. Noua versiune oferă un mediu de dezvoltare mai eficient, cu un API deschis , analize avansate și conectivitate extinsă, permițând dezvoltarea mai rapidă a unor soluții robuste industriale de IoT. De asemenea, noua versiune 15 a portalului Engineering-TIA Portal (Totally Integrated Automation), pune accent pe noile funcții practice de digitalizare pentru a scurta timpii de proiectare. Acestea includ integrarea funcțiilor de manipulare, conectarea și programarea roboților.
Odată cu introducerea Simotics IQ, Siemens a creat un concept IoT pentru motoare. Acest lucru permite utilizatorilor să transfere către MindSphere date precum parametrii de funcționare și starea motoarelor de joasă tensiune. Pe baza acestor date, Simotics IQ MindApp furnizează rezultate analitice valoroase și este capabil să furnizeze informații utile, cum ar fi acțiunile recomandate pentru planificarea în timp util a lucrărilor de întreținere sau avertismente de răspuns rapid pentru a preveni staționarea neprogramată costisitoare a echipamentelor. Transparența câștigată în acest mod contribuie la sporirea eficienței și la creșterea productivității. Noua generație de motoare SD Simotics va fi prima care va beneficia de Simotics IQ.
Companiile de producție din întreaga lume se confruntă cu provocarea finanțării transformării digitale, în unele cazuri implicând investiții semnificative. Câștigurile enorme în productivitate, făcute prin digitalizare, sunt subliniate într-un nou studiu intitulat “The Digitalization Productivity Bonus: Sector Insights” de la Siemens Financial Services (SFS). Potrivit studiului, producătorii pot genera o creștere anuală a productivității, prin scăderea costurilor de producție, ajungând până la 9,8% din veniturile totale. Acest lucru se realizează prin automatizarea și digitalizarea sistemelor lor de producție, îmbunătățind astfel productivitatea proceselor. Companiile pot folosi această lichiditate disponibilă pentru a investi în alte domenii, cum ar tehnologii noi, dar și pentru a le finanța în timp. În cadrul schemei sale “Finanțare 4.0”, SFS oferă modele personalizate cu plata-pe-utilizare și finanțări pentru soluții software care permit companiilor să facă tranziția pe termen lung la tehnologiile digitale de nouă generație.