Două ferme inteligente din Coreea de Sud deschid calea utilizării unui sistem agricol tehnic avansat, cu un viitor promițător pentru întreaga lume. Fermele inteligente arată mai mult ca niște laboratoare, nu există pământ sau alte agregate specifice unor activități de acest tip. O privire mai atentă asupra culturilor dezvăluie câte o antena de dimensiunea unui deget uman instalată în anumite locuri.
Spre deosebire de spațiul liniștit din interiorul fermei, jocul real se întâmplă în afara incintei, controlat de computere. Citirea datelor transmise de la antene, calculatoarele care îngrijesc plantele, variația temperaturii, intensitatea luminii, debitul de apă și controlul de la distanță a mediului înconjurător pentru a menține condițiile ideale, reprezintă principalele activități ce definesc agricultura inteligentă în acest spațiu. Operațiunea se desfășoară non-stop, fără a fi influențată de factori externi, cum ar fi efectele sezoniere, condițiile meteorologice, erorile umane sau intruziunile animalelor.
Plantele cultivate în medii artificiale, controlate de tehnologiile artificiale de ultimă oră, pot părea ciudate pentru unii oameni. Cu toate acestea, având în vedere modul în care agricultura inteligentă utilizează resursele naturale și energia pentru a produce continuu culturi sănătoase, conceptul ar putea deveni o realitate aplicată pe scară largă. Tehnic, containerul fiecărei plante, care are o lățime de până la cinci centimetri în lungime și adâncime și cântărește 16 grame, funcționează ca un modul. Atașabile unul la cealalt, fiecare container hidroponic crește o singură sămânță, iar containerele multiple produc plante în consecință. Containerele pot fi legate pentru a face o singură plantă sau în mii pentru a o fermă verticală într-un spațiu de mărimea unui container maritim. Toate componentele sunt invenții pe bazate pe IoT, cu beneficiarii care le controlează utilizând o aplicație dedicată smartphone.
Aspectul culturilor, gustul și perioada de creștere pot varia în funcție de diferitele elemente de mediu care pot fi ajustate în funcție de date. De exemplu, o sămânță de castravete, cultivată într-o țară africană, poate crește mai mare decât în Coreea din cauza climatului și a mediului înconjurător, lucru care ar putea fi adaptat prin analiza și adaptarea datelor.
Manipularea datelor permite personalizarea plantelor pentru persoanele care nu pot mânca plante proaspete din cauza problemelor de sănătate. Pentru persoanele cu probleme renale și diabet zaharat, compania a dezvoltat plante fără potasiu și nitrat, respectiv, fiind obținut un brevet pentru acest lucru. La fel cum serverele computerizate tradiționale au evoluat de la o cutie fizică la un server de cloud online, compania descrie modelele sale inteligente de fermă ca “ferme de cloud” pe care le operează pentru clienți, permițându-le să plătească o taxă de funcționare care nu se schimbă. Fermele inteligente permit o producție stabilă și, prin urmare, prețuri stabile. Astfel, se reduce costul a 100 de grame de salată cu câteva procente față de magazinele cu amănuntul. Este la fel ca trecerea de la CD-uri la streaming online pentru ascultători de muzică.
Până la sfârșitul anului 2020, Seul intenționează să construiască prima fermă inteligentă a națiunii în clădiri dedicate. Orașul va contribui cu aproximativ 7,5 miliarde de woni la proiect. Totul în contextul în care o fermă verticală de 30 de etaje ar putea alimenta 50.000 de oameni.