Platformele online nu au făcut suficient pentru a combate dezinformarea, a afirmat Comisia Europeană (CE), deoarece solicită crearea unui cod de practică care să abordeze știrile false, dezinformarea și conținutul ilegal online. Acest lucru se va realiza prin codul de practică, pe care CE ar trebui să-l publice până în iulie 2018.
Codul va fi creat printr-un forum multi-stakeholder în dezinformare, care va acționa ca un cadru de cooperare între părțile interesate, publicitate, mass-media și membri ai societății. Codul de practică va acoperi diferite aspecte, inclusiv asigurarea transparenței în jurul conținutului sponsorizat, clarificarea algoritmilor și a verificării de către terți și introducerea de măsuri pentru închiderea conturilor false și a boților rău intenționați. CE a adăugat că tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială (AI) și blockchain, au de asemenea un rol potențial în combaterea dezinformării.
Comisia spune că, deși dezinformarea nu este ceva nou, apariția tehnologiilor moderne și a site-urilor de social media a facilitat difuzarea dezinformării la scară și cu viteză și precizie de direcționare fără precedent.
Scandalul recent Facebook / Cambridge Analytica, unde a fost vândut accesul necontrolat la datele de utilizator care a fost utilizat pentru a influența votul în SUA și Marea Britanie, a arătat că este nevoie de mai mult pentru a asigura procese democratice rezistente. CE declară că dezinformarea nu numai că erodează încrederea, ci și dăunează democrațiilor noastre prin împiedicarea capacității cetățenilor de a lua decizii în cunoștință de cauză.
Campaniile masive de dezinformare online sunt utilizate pe scară largă de o serie de actori interni și străini pentru a semăna neîncredere și a crea tensiuni sociale, cu consecințe serioase potențiale pentru securitatea noastră. Răspândirea dezinformării afectează, de asemenea, procesele de elaborare a politicilor prin înlăturarea opiniei publice, conform explicațiilor comisie.