Un recent material publicat de Gartner arată că doar 1% din directorii IT de la nivel global au în derulare proiecte blockchain şi doar 8% dintre ei intenţionează să lanseze astfel de proiecte în curând sau să experimenteze tehnologia în firmele unde activează.
Tehnologia blockchain îşi are rădăcinile în sectorul financiar ca fiind tehnologia bazată pe jurnal distribuit care a generat moneda bitcoin, însă au apărut relatări pe scară largă despre adoptarea ei şi în alte sectoare, de la logistică la organizaţii comunitare. Numai că numărul real de proiecte blockchain este mai mic decât ar sugera “zgomotul” creat în jurul acestei tehnologii, cel puţin conform Gartner.
Firma de analiză a descoperit, de pildă, că peste trei sferturi din directorii IT (77% mai exact) afirmă că organizaţia din care fac parte nu are niciun interes şi niciun plan de dezvoltare de servicii bazate pe blockchain. Practic, conform ediţiei din acest an a studiului Gartner CIO, dovezile arată că adoptarea şi instalarea de proiecte bazate pe tehnologie blockchain este foarte mult supraevaluată.
Motivele, în opinia analiştilor Gartner ar fi legate de lipsa clară de înţelegere a ceea ce este tehnologia blockchain astăzi. Antrenarea în proiecte blockchain ar putea duce la apariţia de probleme semnificative de eşec al inovaţiei, irosiri de investiţii, decizii pripite şi, în ultimă instanţă, chiar la respingerea acestei tehnologii care are un caracter revoluţionar.
Mai mult, la mijloc ar putea fi şi o chestiune de mentalitate. Şi asta deoarece directorii IT se confruntă cu provocarea de a descoperi şi reţine tehnicieni calificaţi în tehnologia blockchain. Aceştia manifestă de multe ori reticenţă în privinţa acestei tehnologii din pricina naturii istorice de tip libertarian şi independent a comunităţii de dezvoltatori blockchain.