Investitia IBM de 30 milioane USD, intinsa pe cinci ani, uneste dezvoltatori pentru rezolvarea unor chestiuni sociale presante; beneficiari sunt UN Human Rights Office, Crucea Rosie in parteneriat cu Linux Foundation si creatorul de initiative sociale David Clark. IBM a lansat, impreuna cu partenerii sai, initiativa Call for Code Global Initiative, cel mai mare si mai ambitios efort de reunire a dezvoltatorilor din mediile start-up, enterprise si academic pentru rezolvarea uneia din cele mai presante chestiuni legate de societate din timpurile noastre: prevenirea, raspunsul si recuperarea din dezastre naturale.
Adresandu-se participantilor la conferinta VivaTech din Paris, Ginni Rometty, Chairman, President si CEO IBM a facut un apel la industria de tehnologie pentru a ajuta la construirea unui viitor mai bun, angajand tehnologia IBM si o investitie de 30 milioane USD pe o perioada de cinci ani in initiativa globala Call for Code. Obiectivul acestei initiative este de a uni dezvoltatorii din intreaga lume si de a folosi datele si tehnologiile AI, blockchain si cloud pentru abordarea unor provocari sociale presante.
“In cadrul IBM fructificam puterea oferita de tehnologii precum AI, blockchain, IoT si cloud pentru a aborda unele din cele mai mari oportunitati si provocari de afaceri,” a declarat Bob Lord, IBM Chief Digital Officer. “Acum, prin intermediul Call for Code, facem un apel la adresa tuturor dezvoltatorilor ca sa ni se alature si sa foloseasca aceste tehnologii de ultima generatie pentru a ajuta oamenii, comunitatile din care acestia fac parte si societatea in ansamblul ei.”
Prin intermediul Call for Code, IBM si David Clark Cause isi alatura fortele Oficiului pentru Drepturile Omului al Natiunilor Unite in sprijinirea abordarii bazate pe drepturile omului a acestei organizatii in sensul actiunilor umanitare, care se concentreaza pe asigurarea participarii grupurilor afectate in eforturile de pregatire, raspuns si recuperare in caz de dezastre naturale, precum si pe atragerea atentiei asupra celor mai excluse si marginalizate populatii.
“Tehnologia se poate dovedi o forta puternica in sensul progresului drepturilor omului si al construirii unor societati mai echitabile. Call for Code reprezinta o oportunitate excelenta de explorare a modului in care tehnologia poate juca un rol in adresarea nevoilor celor mai vulnerabile populatii si ale celor aflate in situatie de risc de violare a drepturilor omului in contextul unei crize umanitare,” a spus Laurent Sauveur, Head of External Relations, United Nations Human Rights Office.
De asemenea, initiativa Call for Code integreaza directia de actiune a Crucii Rosii americane pentru gasirea de noi modalitati de ajutorare a victimelor dezastrelor – o directie devenita extrem de importantă mai ales dupa ce anul 2017 a fost catalogat drept unul din cei mai prosti ani din punct de vedere al evenimentelor catastrofice, aici fiind incluse incendiile, inundatiile, cutremurele si furtunile.
“Raspunsul la dezastre nationale si internationale pe scara mare inseamna un efort de echipa, iar noi asteptam cu nerabdare sa fructificam abilitatile si informatiile oferite de industria de tehnologie pentru adresarea provocarilor globale,” a spus Brad Kieserman, Vice President of Disaster Cycle Services, Crucea Rosie americana. “Astfel de parteneriate si tehnologii permit depunerea de eforturi de raspuns mai rapide si mai inteligente in caz de dezastre, elemente critice pentru ajutorarea mai rapida si mai eficienta a celor aflati in nevoie.”
Call for Code invita dezvoltatorii sa creeze aplicatii noi de ajutorare a comunitatilor si oamenilor pentru a se pregati mai bine pentru dezastre naturale. De exemplu, dezvoltatorii pot crea o aplicatie care sa foloseasca date meteo si informatii de tip supply chain, pentru alertarea farmaciilor in vederea cresterii rezervelor de medicamente, apa imbuteliata si alte articole de stricta necesitate, pe baza fenomenelor disruptive anticipate. Sau ar putea fi vorba de o aplicatie care sa prevada cand si unde va lovi cel mai puternic dezastrul natural, astfel ca echipele de interventie sa poată fi trimise in timp util si in numar suficient ca sa-i ajute pe cei aflati la ananghie.
Investitia de 30 milioane USD pentru urmatorii cinci ani efectuata de IBM va finanta accesul la instrumente de dezvoltare, tehnologii, cod gratuit si training din partea expertilor. Echipa castigatoare va primi un premiu financiar, insa, ca o rasplata poate si mai mare, va avea acces la suport pe termen lung pentru a-si duce ideea de la prototip la aplicatie pentru lumea reala. Asta include suport de dezvoltare continuu prin intermediul parteneriatului incheiat de IBM cu The Linux Foundation.
“Propunerile castigatoare au nevoie de un ecosistem puternic care sa le asigure dezvoltarea si implementarea in cele mai diverse parsi ale lumii, mult dupa incheierea competitiei. Aici poate interveni cu mandrie The Linux Foundation, pentru a ajuta la echiparea proiectelor open source cu instrumentele de care e nevoie pentru accelerarea adoptiei lor,” a spus Jim Zemlin, executive director, The Linux Foundation.
Pe langa suportul de dezvoltare, echipa castigatoare se poate alatura uneia din echipele Corporate Service Corps (CSC) de la IBM, pentru a-si aplica ideea unei comunitati aflate in nevoie. Echipele IBM CSC sunt multi-disciplinare si formate din experti IBM care isi petrec intre patru si sase saptamani in comunitati defavorizate din intreaga lume pentru a aplica tehnologia la chestiuni şi oportunitati locale. Initiativa Call for Code Global IBM este membru fondator ale initiativei Call for Code Global, care a fost creata de David Clark, un renumit lider al initiativelor legate de cauze cu impact pentru societate. Munca depusa de David Clark se regaseste in initiative legate de oameni celebri si organizatii umanitare, cum ar fi presedintele Nelson Mandela, Muhammad Ali, Prince, Natiunile Unite, Amnesty International si The Anne Frank Center. “Initiativa Call for Code Global a fost creata pentru implinirea potentialului dezvoltatorilor, deoarece acestia joaca un rol cheie in generarea inovatiei care poate modela si salva vieti. Cand sunt motivati sa-si foloseasca abilitatile unice pentru a ajuta oamenii la nevoie, acesti agenti ai schimbarii actionează,” a spus David Clark, Founder, David Clark Cause. “Nu putea exista un partener fondator mai semnificativ pentru aceasta importanta initiativa globala decat IBM, iar eu ma simt privilegiat si onorat ca aceasta firma a raspuns apelului.”
La randul ei, Andra Day, cantareata nominalizata la premiile GRAMMY si suporter al drepturilor omului, al carui hit din 2015 “Rise Up” a devenit rapid vocea celor lipsiti de voce, se afla in fruntea unei coalitii de celebritati care sustin initiativa Call for Code. “Admir misiunea Call for Code si felul in care initiativa tinteste la crearea de solutii bazate pe tehnologie care sa ajute oamenii aflati in nevoie,” a spus Day.
Cauzele sprijinite de ea se aliniaza eforturilor nepretuite depuse de United Nations Human Rights si Crucea Rosie americana, deoarece initiativa Call for Code se adreseaza initial pregatirii pentru dezastre naturale. Pentru a creste gradul de constientizare si interesul pentru Call for Code, IBM coordoneaza evenimente educationale interactive, hackaton-uri si eforturi de sprijin comunitar pentru dezvoltatori din întreaga lume din peste 50 de orase, printre care se numara Amsterdam, Bengaluru, Berlin, Delhi, Dubai, Londra, New York, San Francisco, Sao Paulo si Tel Aviv.
Cum sa va alaturati Call for Code
Dezvoltatorii se pot inregistra deja la Callforcode.org. Proiectele pot fi depuse de persoane individuale – sau de echipe de maxim cinci oameni – intre 18 iunie si 31 august 2018. In luna septembrie vor fi selectati treizeci de semifinalisti. Un juriu calificat, care include unele dintre cele mai faimoase nume mondiale din lumea tehnologiei, va alege solutia castigatoare dintre trei finalisti. Castigatorul va fi anuntat in luna octombrie 2018, in timpul unui concert transmis live si al unui eveniment de premiere coordonat de David Clark Cause.
Amanunte suplimentare, un program complet al evenimentelor virtuale si in-person, precum si detalii despre training sunt disponibile la adresa http://www.developer.ibm.com/callforcode.