Sistemul tradițional de servicii bancare de pe segmentul de retail este provocat de noii operatori Fin-Tech. Pentru a se apropia de clienți și pentru a oferi o experiență bancară personalizată și valoroasă, băncile trebuie să utilizeze analize avansate de date, potrivit SAS, furnizor de soluții de analiză de afaceri. Șase din primele zece bănci din România utilizează deja serviciile SAS. Arsenalul fiabil de tehnologii și expertiza în livrarea soluțiilor oferite de analizele de afaceri ajută băncile să respecte cerințele extinse privind Standardul Internațional de Raportare Financiară (IFRS) 9.
Pe 20 iunie, experții SAS, Deloitte și partenerii din sistemul bancar au discutat la ARCUB Gabroveni despre schimbările cadrului de reglementare a serviciilor financiare și oportunitățile din acest domeniu. Evenimentul Risk & Finance Transformation a ajutat participanții să înțeleagă noile tendințe din mediul de risc și să se familiarizeze cu modul în care băncile internaționale folosesc SAS pentru a-și susține strategiile de inovare în zona de Risc și Finanțe.
„Băncile se află într-o transformare continuă, determinată de reglementările legislative sau de baza de clienți perfecționistă și exigentă. Pentru a putea controla peisajul de risc, care se află în continuă schimbare, și pentru a elibera cât mai mult capital posibil, este nevoie de analize solide. Odată cu creșterea datelor disponibile din mii de surse, alegerea este simplă – fie să analizăm aceste date și să fim pro-activi, atât în ceea ce privește oportunitățile, precum și identificarea riscurilor potențiale, fie să rămânem în urmă și, la final, să devenim neatrăgători pentru clienți. Din fericire, majoritatea băncilor înțeleg valoarea analizelor avansate și construiesc o strategie în jurul lor”, afirmă Ștefan Baciu, Country Sales Leader, SAS România.
Soluțiile SAS sunt utilizate în prezent de șase din primele zece bănci din România, iar industria financiară reprezintă 60% din afacerea SAS în România.
„IFRS 9 nu reprezintă încă un alt standard contabil, ci o transformare revoluționară care schimbă modul în care industria bancară stabilește planul de afaceri. Hotărârile luate acum vor decide nivelul profitului și poziția de pe piață pentru următorii ani. În cazul în care banca nu reușește să-și schimbe întregul model de afaceri și strategia de creditare la timp vor apărea pierderi semnificative, chiar dacă ratele creditelor neperformante rămân neschimbate. În graba de a avea calculul deprecierii în timp util, multe bănci au ignorat sau nu au acordat suficientă atenție validării modelelor interne. Utilizarea incorectă a modelului, erori de implementare sau interpretarea eronată a rezultatelor vor conduce la pierderi și la nevoia de capital suplimentar pentru acoperirea riscului de model. Profitabilitatea instituțiilor Fin-Tech depinde de cât de bine este atenuat riscul digital, fiind în mare măsură dependentă de automatizările care vor necesita modelele cu un grad mare de acuratețe”, a declarat Dimitrios Goranitis, Partener, Servicii de Risc și Reglementare în Industria Financiar-Bancară, Lider Europa Centrală, Deloitte România.
„Noile standarde privind provizioanele reprezintă o schimbare drastică în contabilitatea bancară, dar și în gestionarea riscului de credit. Rezultatele băncilor vor reflecta pierderile estimate, calculate pe baza modificărilor de calitate a creditelor și a scenariului macroeconomic prospectiv. IFRS 9 adaugă complexitate planificării financiare și testelor de stres, deoarece băncile sunt obligate să estimeze provizioane folosind modele de risc bazate pe condiții macroeconomice viitoare”, explică Alida Popescu, Business Solution Manager, Divizia Risc Sud EMEA, SAS.
Instituțiile financiare trebuie să se adapteze rapid la concurența reprezentată de companiile Fin Tech și la modificările cadrului de reglementare, reducând, în același timp, costurile. De aceea, acestea trebuie să aibă o înțelegere holistică a afacerii: analiza riscurilor, managementul creditelor și al finanțelor. Ca partener tehnologic al celor mai importante instituții bancare, SAS a avut un rol pro-activ în promovarea inovației, transformării proceselor și sistemelor, de la respectarea reglementărilor la sprijinirea deciziilor strategice, de la digitalizare la evaluarea riscurilor în timp real.