Băncile centrale nu sunt deloc atrase de monede virtuale precum Bitcoin și alte criptomonede. Chiar dacă se întâmplă unele lucruri pozitive legate de acestea, sentimentul general rămâne în mod previzibil mai degrabă negativ. Valabilitatea criptomonedelor și a tehnologiilor lor descentralizate sunt încă în discuție, în special de către bănci.
Nu este prima dată când băncile centrale simt nevoia ca Bitcoin să aibă un organism central care să dea valutei valori reale. O mulțime de oameni și instituții se luptă pentru determinarea valorii Bitcoin. O formă descentralizată de bani care nu este emisă sau controlată la nivel central prezintă multe provocări diferite. Mai mult, ridică și întrebarea dacă această formă de bani poate avea sau nu vreun valoare tangibilă. Deși Bitcoin are un preț pe piață, acesta are tendința de a fluctua destul de regulat.
Pentru băncile centrale, acesta este un indicator clar că Bitcoin este prea volatil. În fiecare an, se pare că există un trend ascendent ca prețul Bitcoin să crească, dar acest lucru nu se întâmplă. Pe parcursul anului 2018, o tendință de scădere a devenit foarte evidentă, reducând valoarea unui Bitcoin cu aproape două treimi. În comparație cu aurul, Bitcoin este mult mai volatil. În același timp, este evident că aurul a pierdut, de asemenea, unele atracții atunci când este vorba de a investi, chiar dacă este încă un depozit decent ca valoare. Unii oameni i-au atribuit Bitcoin acea etichetă, chiar dacă este evident prea volatil să poarte această povară. Acestea fiind spuse, valoarea Bitcoin s-a menținut bine față de un an în urmă, întrucât este încă destul de mare față de 19 iunie 2017. La acel moment, un BTC a avut o valoare de aproximativ 2.500 de dolari. Una dintre discuții este adesea lipsa centralizării în Bitcoin. Mai exact, nu există nici un dezvoltator central, o companie, o bancă sau un guvern, responsabilă de menținerea monedei digitale de vârf.
Mai mult, unii experți merg atât de departe încât susțin că Bitcoin este o amenințare existențială la adresa băncilor centrale, chiar referindu-se la aceasta ca “The Napster of Money”. În plus, este o alternativă la serviciile bancare tradiționale. Asta nu înseamnă neapărat că va reuși, dar reprezintă un concept interesant. De asemenea, nu trebuie să fie trecută cu vederea natura de tip peer-to-peer a Bitcoin.
Toate acestea creează un viitor foarte interesant pentru criptocuritate. “Schimbarea pazei” în finanțe se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Nimeni nu știe dacă criptomonedele vor reuși în această privință sau vor rămâne vehicule investiționale pentru speculatori. Până când tehnologia Bitcoin se va maturiza, nu va fi folosită atât de mult ca o monedă tradițională. Din fericire, lucrurile se îmbunătățesc în această privință, datorită rețelei Lightning Network, printre altele. Alte blocuri tehnologii blockchain și criptomonede există deja și pun tehnologia bancară într-un viitor din ce în ce mai incert.