Una din luările autorizate de poziţie din cadrul recent încheiatei ediţii a conferinţei anuale a directorilor IT din companiile mari din România, 2015 CIO Conference, pare cel puţin războinică. “E greu să ne schimbăm, am construit mulți ani și în cele din urmă avem organizația pe care am visat-o. Cum am putea sa facem asta? Am putea să luăm exemplu de la cea mai birocratică organizație din lume: armata. Armata se schimbă greu, foarte greu, dar orice ar face ştie că există cu un singur scop: să câștige războaie. La o adică, orice altceva nu mai contează. Cândva armatele construiau citadele. Astăzi armatele construiesc drone … flexibilitate, agilitate, viteză. S-au adaptat, si noi putem sa ne adaptăm,”a declarat Felix Enescu, CIO Council Board Member, cu referire la ceea ce se petrece astăzi în mediul IT din companii.
Războaiele lasă în urma lor morţi şi răniţi. Lasă multe victime colaterale, antrenate în bătălii fără voia lor. Este motivul principal pentru care ceea ce se petrece astăzi în universul IT din companii seamănă mai degrabă, din punctul meu de vedere, cu un ring de box. Altfel spus, tot cu o bătălie, dar de natură mult mai civilă, la finalul căreia cel care pierde mai are o şansă de a reveni la viaţă şi chiar într-o nouă bătălie viitoare.
Este foarte adevărat, însă, că epoca pe care o traversăm este caracterizată la modul esenţial de termeni precum flexibilitate şi agilitate. Adaptarea rapidă la noile tehnologii şi integrarea acestora în modelele şi strategiile de business a devenit o platformă fundamentală a supravieţuirii pe nisipurile mişcătoare ale mediului curent de afaceri din întreaga lume. În atari circumstanţe, menţinerea unor lanţuri decizionale lungi, caracteristice structurilor organizaţionale clasic ierarhizate, începe să semene tot mai mult cu o condamnare la trimiterea pe tuşa terenului de joc.
Completând o mentalitate flexibilă, agilitatea de care pot da dovadă companiile este cea care va face tot mai mult diferenţa între învinşi şi învingători. De ce? Deoarece, dacă flexibilitatea este cea care domină planul superior al mentalului, agilitatea este cea care transpune deciziile în practică la modul cel mai rapid. Aşa cum declara, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Valentin Tucă, CEO Aon România: „Agilitatea este susţinută de nişte piloni importanţi: creativitatea operaţională – care aduce idei şi le pune pe făgaşe funcţionale – şi rapiditatea decizională”.
„Crucea pe care trebuie să o poarte companiile atunci când cresc este rigiditatea. Acestea nu mai sunt atât de agile. În companiile mici nu mai este nevoie de şedinţe de comitet, antreprenorul îi spune IT-istului ce are nevoie şi deciziile sunt luate,” afirma şi Marius Ghenea, senior adviser 3TS Capital. Să fie afirmaţia lui Marius Ghenea o previzionare a viitorului afacerilor? Un viitor în care companiile care nu renunţă la metodologia exclusiv corporatistă şi nu introduc un spirit antreprenorial vor ajunge să fie eliminate din ring? Viitorul va da un răspuns clar, şi încă foarte repede.