Inteligenta artificiala (IA) va avea un impact urias asupra economiei globale pana in 2030, conform raportului PwC Sizing the prize, o analiza recenta a impactului economic al IA.
Raportul arata ca PIB-ul global ar putea creste cu pana la 14% pana in 2030, drept rezultat al implementarii IA. Procentul este echivalent cu un plus de 15,7 mii de miliarde de dolari – facand din IA cea mai mare oportunitate comerciala din economia actuala aflata in continua schimbare. Din acesta suma, 6,6 mii de miliarde sunt previzionate sa provina din cresterea de productivitate, in timp ce 9,1 mii de miliarde de dolari vor proveni din efectele de runda a doua la nivelul consumului. Cresterea va fi stimulata de trei factori: castigurile de productivitate obtinute prin automatizarea proceselor de afaceri (inclusiv prin utilizarea robotilor si a vehiculelor autonome); castigurile de productivitate obtinute prin dezvoltarea fortei de munca existente de catre companii cu sprijinul tehnologiei IA (inteligenta artificiala asistata de om si augmentata) si cerere de consum crescuta ca rezultat al disponibilitatii produselor si serviciilor personalizate si/sau de o calitate superioara datorita imbunatatirilor aduse cu ajutorul IA.
“Impactul IA asupra productivitatii ar putea fi decisiv, iar companiile care nu se vor adapta si nu vor adopta inteligenta artificiala s-ar putea sa devina necompetitive. In ceea ce priveste perspectivele dezvoltarii tehnologiei inteligentei artificiale la nivel local, Romania are un potential semnificativ care este alimentat de un mare numar de talente in domeniile roboticii, tehnologiei si IT, fapt evidentiat si de recentul succes la nivel global al UiPath. Pentru Romania, adoptarea noilor tehnologii inca din faza de pionierat ar putea fi o sansa pentru recuperarea in ritm rapid a decalajelor de dezvoltare fata de statele vest-europene”, considera Luca Martini, Partener, Liderul Departamentului de consultanta pentru afaceri, PwC Romania.