Vineri, 5 octombrie, s-a încheiat Cursul de securitate cibernetică pentru jurnaliști, organizat de către Agenția Națională de Presă și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, pentru al treilea an consecutiv, derulat pe parcursul a două zile.
În cadrul cursului, participantilor li s-au prezentat noțiuni și exemple legate de atacurile cibernetice. În contextul în care, anul trecut, în România, au avut loc în jur de 140 de milioane de alerte, jurnaliștilor li s-au prezentat riscurile incidentelor de securitate cibernetică și urmărilor acestora. Exemplele concrete i-au făcut să înțeleagă, și mai bine, cum, cel mai probabil, fără să fie măcar conștienți, ei pot deveni o “poartă” pentru un atac, care poate fi chiar statal.
De asemenea, au fost expuse atacurile de tip Ransomware și Spearphishing și riscul pe care îl prezintă vulnerabilitățile provenite de pe rețelele de socializare. O altă temă actuală de discuție a ținut de reglementările GDPR, care au avut un mare impact pentru jurnaliști.
Printre trainerii care au ținut cursul s-au aflat și Cătălin Aramă (director general), Daniel Ioniță (director Direcția Analize, Politici și Cooperare), Iulian Alecu (directorul general adjunct). Pe lângă noțiunile teoretice și exemplele aplicate, aceștia au mărturisit și faptul că, în plan european, CERT RO este bine văzut, considerat unul dintre Centrele mature, privind nivelul de securitate cibernetică. De asemenea, ei au declarat și faptul că, potrivit strategiilor de la nivel național și european, se urmărește digitalizarea Europei și dezvoltarea infrastructurilor digitale.