Guvernare/Licitatii — October 8, 2018 at 7:31 am

Romania ar putea aplica mecanismul de taxare inversă generalizată

by

TVAConsiliul pentru Afaceri Economice si Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotarat recent ca statele membre UE ”cel mai grav afectate de frauda in materie de TVA” vor putea aplica, pana la 30 iunie 2022, in conditii tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversa generalizata pentru operatiunile locale (transferarea raspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului catre client).

Mecanismul urmeaza sa fie aplicat, cu titlul de proiect pilot, in Cehia, in contextul in care aceasta si-a exprimat de multi ani interesul de a utiliza aceasta masura simplificata. In functie de rezultatele proiectului pilot, statele membre, inclusiv Romania, vor putea sa solicite Consiliului aprobarea aplicarii mecanismului, in cazul in care indeplinesc criteriile de eligibilitate.

„In contextul deficitului de TVA la nivel comunitar, implementarea taxarii inverse generalizate este o masura potrivita pentru combaterea fraudei, fiind, din acest punct de vedere, poate cea mai importanta din acest set. Desigur, reprezentand o exceptie de la regula generala privind persoana obligata la plata TVA, acest concept ar putea genera costuri aditionale in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor declarative si actualizarea sistemelor IT, in randul contribuabililor ce desfasoara activitati economice in Statele Membre eligibile, care isi vor exercita acest drept temporar. Daca ne uitam la conditiile stricte de implementare ale acestui mecanism, este posibil, totusi, ca impactul sau general sa fie limitat, mai ales in contextul in care initial va fi testat doar la nivelul unui singur stat membru, ca program-pilot”, spune Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania.