Un studiu recent efectuat de Capgemini a descoperit că doar 10% din organizaţii la nivel global au început să pună în aplicare programe ample de reinstruire a forţei de muncă pentru a oferi angajaţilor abilităţi necesare într-un univers dominat de automatizare. Studiul a mai descoperit că peste 90% din organizaţii au început sau completat o nouă curiculă de instruire pentru angajaţi, dar doar o mică parte a lor a reuşit să deruleze operaţiuni de instruire la scară amplă sau să pună aceste curicule la lucru.
Circa o treime din organizaţii nu au început să implementeze parteneriate sau infrastructuri relevante pentru a reuşi să furnizeze astfel de programe de instruire, iar aproape 75% nici măcar nu au lansat un proiect pilot pentru educarea angajaţilor existenţi. Conform autorilor studiului, fără asigurarea unor programe adecvate pentru angajaţi, organizaţiile nu vor reuşi să profite la maxim de pe urma automatizării. Prea multe firme mari au întârzieri în dezvoltarea unor programe de instruire şi, ca atare, nu înregistrează beneficii de productivitate de pe urma automatizării.
În ciuda adoptării pe scară tot mai largă a automatizării în companii, mai bine de jumătate din managerii de resurse umane şi directorii de departamente consideră, conform Capgemini, că impactul automatizării asupra forţei de muncă nu reprezintă un element esenţial al preocupărilor legate de strategia pentru viitor a organizaţiei din care fac parte. În acelaşi timp, circa 60% din directori şi angajaţi au declarat că automatizarea nu a reuşit încă să ridice productivitatea în cadrul organizaţiei lor pe măsura aşteptărilor.
Studiul Capgemini a descoprit, însă, că firmele cu un număr de minim 50.000 de angajaţi care au implementat sau derulează un program de instruire pentru complementarea automatizării ar putea economisi mai mult cu 90 de milioane USD anual faţă de firmele care nu oferă angajaţilor existenţi abilităţi noi şi nici nu intenţionează aşa ceva în viitor.
Circa 46% din directori şi 52% din angajaţii firmelor care rulează programe de instruire simultan cu adoptarea automatizării spun că aceasta îmbunătăţeşte productivitatea, faţâ de 42% din angajaţii şi 35% din directorii din firmele care nu au programe de instruire. Din rândul primilor, însă, nu toţi găsesc noile abilităţi învăţate ca utile. Mulţi declară că programele de instruire nu i-au ajutat să-şi îndeplinească atribuţiile mai bine.
Cu toate astea, pe măsură ce programele de instruire continuă să ruleze în cadrul organizaţiilor, angajaţii devin din ce în ce mai pozitivi. Peste trei sferturi dintre cei care iau parte la astfel de programe sunt optimişti în privinţa carierei viitoare. Aproape jumătate susţin că au moralul mai bun şi peste 50% declară că au ajuns să deţină noi responsabilităţi. Per ansamblu, 62% din angajaţi au declarat că programele interne de instruire i-au ajutat să evite pierderea locului de muncă.