Proiectul Digital Owl al Fujitsu a folosit tehnologii de ultima ora pentru a ajuta la protejarea speciilor amenințate din zonele australiene sălbatice. Astfel, Guvernul a alocat deja peste 100 de milioane de dolari pentru a face față provocării. Deși este un angajament impresionant, există o mare cantitate de teren de monitorizat și resurse limitate în ceea ce privește oamenii de la sol. În prima fază a fost utilizată tehnologia bazată pe camerele montate pe corp, purtate de ofițerii de poliție ai statului, adaptată pentru a monitoriza plantele cu risc și buruienile invazive care amenință habitatul animalelor.
Într-un studiu care combină drone, camere video și inteligență artificială, Fujitsu și Oficiul pentru Mediu și Patrimoniu au demonstrat că soluțiile inovatoare pot amplifica lupta împotriva dispariției speciilor. Inițial, elicoptere au fost închiriate pentru a zbura și a eticheta prezența plantelor rare sau a speciilor invazive, folosind GPS. În unele cazuri, din elicopter poate fi coborât un om pentru a rezolva o problemă la sol, sau echipele ar putea fi trimise mai târziu pentru a elimina problemele. Dar, având în vedere că zona vizată are o suprafață de teren de peste 800.000 km2, costul utilizării elicopterelor în astfel de sarcini a fost considerabil, crescând și valoarea emisiilor și a zgomotului.
Ideea a fost prezentată în cadrul programului incubatorului Fujitsu Oceania, care finanțează proiecte inovatoare de co-creație, fiind asigurată finanțarea pentru lansare, iar proiectul Digital Owl a devenit realitate. Lucrând împreună cu dezvoltatorii Fujitsu din Marea Britanie și Japonia, echipa locală a profitat de recunoașterea avansată a imaginii de la Fujitsu, care este alimentată de platforma companiei Zinrai, și poate fi folosită în cloud pentru analiza și interpretarea intensivă a imaginilor. În timpul procesului, au fost analizate aproximativ 5.000 de imagini capturate de drone.
Motorul de recunoaștere funcționează deja la niveluri de precizie de 70%, iar filtrarea ulterioară a algoritmilor ar trebui să ducă precizia la peste 80% în lunile următoare. Prin optimizarea sistemului de recunoaștere a imaginii, poate fi acoperită o suprafață mai mare, într-un timp mai scurt, fără nicio pierdere de precizie în ceea ce privește abilitatea de a identifica speciile.
Procesul Digital Owl a depășit toate așteptările, deoarece algoritmii au fost capabili să identifice și să înregistreze prezența acacia și a perelor prickly, precum și a unui tip de flori rare care nu au fost observate în sălbăticie în ultimul an. Pentru a fi siguri de descoperire și pentru a se asigura că nu a fost un fals pozitiv, un om a fost trimis la locația exactă pe jos și a confirmat citirea de către Digital Owl.
Mai mult, există o oportunitate de a utiliza Owl Digital pentru a oferi informații importante protectorilor despre impactul secetei asupra speciilor de plante pe cale de dispariție și a populațiilor de animale amenințate. Anchetele periodice care utilizează sistemul ar furniza date importante longitudinale care îi vor ajuta pe planificatori să facă mai multe eforturi strategice de protecție sau eradicare, asigurând un impact maxim asupra speciilor rare.