Kaspersky Lab se numără printre primii susținători ai Apelului de la Paris pentru încredere și securitate în spațiul cibernetic, prezentat pe 12 noiembrie la Forumul de Pace de la Paris, de către Președintele Emmanuel Macron și Ministrul Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian. Le mulțumim autorităților franceze pentru lansarea acestui proiect, care ar trebui să contribuie la îmbunătățirea securității cibernetice și la stabilitate, în fața unui val tot mai mare de neîncredere.
Apelul de la Paris conține câteva principii și puncte de reper importante pentru securitatea cibernetică internațională. Mai exactă, recunoaște responsabilitatea unor reprezentanți cheie ai sectorului privat în îmbunătățirea încrederii, a securității și a stabilității în spațiul cibernetic și încurajează inițiativele menite să consolideze securitatea proceselor digitale și a produselor, în toate etapele. Promovează, de asemenea, cooperarea digitală extinsă și o abordare deschisă pentru a construi încrederea.
„Mă bucur să văd că s-au pus în mișcare roțile pentru cooperarea din spațiul cibernetic internațional”, spune Eugene Kaspersky, CEO Kaspersky Lab. „Apelul de la Paris pentru încredere și securitate în spațiul cibernetic, anunțat de autoritățile franceze, este o schimbare pozitivă, având în vedere atmosfera de neîncredere tot mai mare pe care industria de securitate cibernetică o trăiește acum. Acest Apel recunoaște responsabilitățile liderilor din sectorul privat în ceea ce privește îmbunătățirea încrederii, a securității și a stabilității în spațiul cibernetic. Exact în această direcție au fost canalizate eforturile noastre în ultima vreme, în multe dintre inițiativele companiei – de a deveni mai transparenți, de a dovedi că suntem demni de încredere și, așa cum ne place să facem, de a deveni pionierii unui nou standard în domeniu. Vom continua, fără îndoială, să milităm pentru cooperare în această industrie și să deschidem uși în spațiul cibernetic și este minunat să simțim că nu suntem singuri în această misiune.”
Apelul este în concordanță cu inițiativele Kaspersky Lab privind cooperarea internațională pe tema problemelor cibernetice și a nevoii de a contracara riscul fenomenului de balcanizare. Infracționalitatea online nu are granițe, prin urmare trebuie contracarată la nivel mondial. Nu putem să ripostăm dacă suntem izolați și fragmentați. Schimbul de informații și parteneriatele public-privat – de exemplu, prin intermediul cooperării dintre forțele de poliție naționale și companiile de securitate cibernetică – sunt necesare pentru a asigura protecția tuturor.
De asemenea, este nevoie să devenim mai transparenți și să le dăm tuturor celor interesați dovezi că pot avea încredere în securitatea cibernetică. Noi am început deja acest proces prin intermediul Inițiativei Globale pentru Transparență (GTI), un program menit să construiască încrederea, responsabilitatea și reziliența. În cadrul GTI, relocăm o parte a infrastructurii noastre în Elveția – începând cu 13 noiembrie 2018, când începem să procesăm, la Zurich, fișiere infectate și suspecte puse la dispoziție de utilizatorii din Europa, și deschidem porțile primului Centru pentru Transparență. Vor urma alte date și procese, precum și alte regiuni.
Alături de entități naționale, cum sunt guvernul francez și colegii din securitatea cibernetică din toată lumea, vom continua să milităm pentru colaborare și uși deschise în spațiul cibernetic.
Apelul de la Paris pentru încredere și securitate în spațiul cibernetic este disponibil aici: www.fdip.fr/call.