“Un individ scanează persoanele din imediata sa apropiere cu ajutorul unui smartphone. Reușește astfel să obțină numele lor, vârsta, modificările personale recente, informații despre veniturile acestora și poate transfera chiar și numerar din conturile lor bancare. Mai mult, cu ajutorul smartphone-ului, el poate controla semafoare și alte dispozitive diferite de lângă el pentru a se sustrage cu ușurință de poliție.”
Aceasta este o scenă dintr-un joc lansat recent în care eroul este un hacker. Mai mult decât o scenă dintr-un joc, acest lucru poate fi o previzualizare a unei realități nu atât de îndepărtată, în cazul în care fiecare sistem de securitate devine tot mai vulnerabil în era “Internet of Things” .
Știm cu toții că problemele de securitate nu sunt o problemă nouă în istoria dezvoltării PC-urilor. Încă din 1980, atunci când calculatoarele personale au devenit omniprezente și World Wide Web-ul a fost introdus, am fost asaltați de diferite forme de atacuri cibernetice. Prin urmare, nu este greu de imaginat în viitorul apropiat, o lume “conectată” cu tot mai multe forme de hacking complexe ce evoluează la viteze mult mai mari decât software-urile folosite pentru a lupta cu ele.
O conexiune ‘Internet of Things’ implementată incorect se poate dovedi susceptibilă atacurilor externe, din moment ce își propune sa fie mai mult decât o conexiune a anumitor dispozitive. Domeniul de aplicare al tehnologiei ar putea fi gigantic, asemanându-se ca scara cu neuronii conectați la diferitele organe senzoriale ale corpului nostru fiind medii de comunicare intre diferite echipamente conectate in retea, parte a infrastructurii IoT. Astfel, datele noastre personale și proprietățile intelectuale pot fi victimele unor puncte slab securizate ale rețelei pe care încă nu le conștientizăm.
Ceea ce eu, ca o persoană extrem de conectată la tehnologie și în industria hardware nu pot sublinia suficient, este că trebuie să fim pregătiți pentru problemele de securitate începând de la bază. Pentru a realiza conexiunea “Internet of Things” trebuie să implementăm procesoare și senzori în fiecare dispozitiv pe care îl folosim. Această creștere dramatică în numărul de puncte de acces ale rețelei va face nivelul de securitate suficient de greu de menținut doar prin componenta software.
Un scenariu simplu poate fi: Un sistem de management al unei case Smart vă va detecta trezindu-vă dimineața și vă va pregăti mic-dejunul. De asemenea temperatura casei se va regla automat în funcție de temperatura dumneavoastră. Mai mult, sistemul vă va anunța programul zilei respective, analizând smartphone-ul. Dar toate aceste tehnologii și informații personale sensibile pot cădea pradă unui hacker dacă nu sunt securizate în mod corespunzător.
Întreruperea update-urilor de securitate pentru sistemele de operare mai vechi a provocat o mare îngrijorare în jurul diferitelor sectoare IT. Numărul dispozitivelor de rețea legate prin senzori și procesoare va crește semnificativ în următorii ani, iar acest lucru va facilita nevoia inginerilor și a dezvoltatorilor de a aborda securitatea într-un mod diferit și de a dezvolta o soluție integrată ce va fi folosită zi de zi.
Furnizorii de tehnologie, indiferent de specializare, trebuie să înteleagă importanța securității în era “Internet of Things” și trebuie să își atribuie responsabilitatea adresării acestei nevoi. Vorbim astfel de două mari tabere ale securității hardware: propietatea privată sau arhitectura închisă și arhitectura bazată pe standardele industriei. Sfatul nostru este de a susține standardele ce permit expansiunea ecosistemului de securitate.
Alinierea furnizor-client este esențială în identificarea cazurilor și domeniilor de interes ce pot fi folosite de partenerii software în a crea soluții complete pentru aceștia. Componentele acestor soluții sunt proiectate să lucreze împreună, lăsând loc însă pentru o delimitare consumer-comercial.
Securitatea este și va ramâne cel mai important considerent în industria IT. Aceasta nu mai este o cerință ce poate fi alimentată doar de componenta software. Viziunea este că, printr-o strategie de securitate bazată pe infrastructură hardware și construită printr-o abordare standard în industrie, vom fi capabili să oferim opțiuni de securitate sporite pentru clienții și partenerii noștri.
de Ramona Prodea este SEE Manager, AMD