Unul dintre cele mai “interesante” subiecte ale construirii unui sistem informatic a fost dintotdeauna interoperabilitatea. Fiecare vendor de echipamente are o anumită filosofie în a construi și mai ales a opera echipamentele proprii, ceea ce duce la implementări diferite ale unor protocoale ce sunt de altfel standard. Acest lucru poate da mari dureri de cap integratorilor. În plus, asamblarea unor soluții eteorgene poate duce în cazul apariției problemelor, la adevărate meciuri de tenis între echipele de suport ale producătorilor, meciuri ce au ca fileu integratorul sau chiar clientul final.
Îmi amintesc de o astfel de situație apărută de curând, când suportul TAC-ul unui alt vendor ne-a acuzat de implementare defectuoasă a MSTP. Echipamentele noastre funcționau bine împreună, ale lor la fel iar configurațiile clientului erau bune, ceea ce a dus la un adevărat “mexican standoff”. Situația a fost rezolvată în momentul în care am început să lucrăm îndeaproape cu clientul și rețeaua sa, pentru a descoperi că filosofia de lucru a celorlalte echipamente era ușor diferită. Pe scurt, ceilalti considerau legitimă folosirea unor ID-uri de VLAN ce nu existau efectiv pe echipament, pe când noi nu. Această diferență de detaliu a cauzat aproape 2 săptămâni probleme într-o rețea ce altfel nu ar fi trebuit să se lovească de vreo problemă.
O altă situație, ceva mai apropiată de subiectul de astăzi, a fost momentul în care am fost sunat de un integrator, întrebându-mă de posibilitatea realizării unei legături 10G pe distanță scurtă între un switch și un număr de servere. Soluția este teoretic simplă, folosirea unui cablu TwinAX. Și aici începe distracția, dat fiind că un astfel de cablu folosește componente active la ambele capete, eu nu pot garanta că un cablu produs de vendor-ul de servere va funcționa într-un switch Allied, la fel cum nici vendorul de servere nu poate garanta că un cablu fabricat de Allied va funcționa în serverul lui. Mai mult, oricare dintre centrele TAC va arunca probabil vina pe celălalt în cazul apariției unor probleme.
Această foarte lungă introducere a reușit sper să conducă la ideea articolului de astăzi, și anume sistemele integrate. Acestea sunt blocuri de construcție pre-configurate și pre-testate ce pot fi folosite pentru cele mai diverse aplicații. Pe lângă faptul că folosirea acestei abordări vă poate scăpa de problemele enumerate mai sus, sistemele integrate vin și cu conceptul “pay-as you grow” inclus. Ele au fost gândite de la început să conducă la un sistem informatic scalabil, astfel încât atunci când este nevoie de capacitate suplimentară, adăugarea unui nou bloc de construcție să se poata face fără probleme.
Noul mod: Sisteme integrate
Există o soluție mai bună și mai eficientă: Folosirea unui sistem integrat reduce complexitatea, scurtează timpul de producție și minimizează riscurile, în același timp contribuind la eficiența operațională, utilizarea mai bună a resurselor și economii considerabile de costuri. Un sistem integrat este un set de echipamente pre-definit, pre-integrat și pre-testat. Acesta include servere, echipamente de stocare, conectivitate de rețea și software. Instalarea software-ului de management este obligatorie, în timp ce software-ul de virtualizare, baze de date, middleware sau chiar alte aplicații pot fi incluse opțional.
Sistemele integrate sunt fie pre-instalate și, prin urmare ajung “ready-to-run”, sau sunt livrate ca arhitecturi de referință, ce pot fi ușor de adaptat în funcție de cerințele specifice ale clientului. Toate activitățile tipice, cum ar fi proiectarea de infrastructură, integrarea componentelor și testarea au fost efectuate înainte de începerea proiectului. Activitățile necesare la fața locului sunt cele corespunzătoare integrării în mediul de producție.
Allied Telesis împreună cu Fujitsu vă oferă un răspuns bazat pe tehnologii de vârf, folosind servere Primergy, echipamente de stocare Eternus, iar din partea Allied Telesis echipamentele pentru aplicațiile de datacenter din seria DC2500 pentru cazurile în care viteza și latența sunt cerințele primordiale, și seria de switch-uri x acolo unde inteligența în rețea este cerința de bază.
Astfel, fie că vorbim despre un sistem de securitate, fie că discutăm despre un sistem ce va deservi un centru de date, soluția pe care o propunem satisface nevoia de flexibilitate și scalabilitate, urmând conceptul pay-as-you grow, pornind de la un sistem de bază, și permițând un upgrade modular bazat pe bulding-blocks.
Aceste pachete folosind echipamente Fujitsu pentru partea de procesare și stocare și Allied Telesis pentru interconectare și comunicații au fost dezvoltate prin colaborarea locală a echipelor celor doi vendori și dimensionate pentru nevoile clienților din România.
Pentru mai multe informații referitoare la aceste building blocks vă puteti adresa persoanelor pe care le cunoașteți deja de la cei doi vendori sau distribuitorilor comuni. Un început îl puteți face la romania@alliedtelesis.com .
de Alexandru Gaiu, Solutions Engineer la Allied Telesis