IT Efficiency / Sustainability — January 30, 2019 at 11:07 am

Reducerea consumului de energie prin utilizarea camerelor de supraveghere Axis

by

Axis_ReducereConsumEnergie1Conform specialiștilor, încă din anii ‘70 am început să consumăm mai mult decât poate genera planeta, iar în fiecare an această problemă se agravează tot mai mult. Astfel, anul trecut, de exemplu, în primele 7 luni, consumaserăm deja toate alimentele, apa și energia pe care Pământul le poate genera într-un an.

Practic, risipim mai mult decât ne permitem și, din acest motiv, trăim pe datorie – o datorie care se mărește în continuu, în detrimentul generațiilor viitoare. Asta înseamnă că, ori de câte ori iluminatul sau încălzirea dintr-o clădire funcționează fără ca în interior să se afle persoane, este afectată în mod negativ sustenabilitatea planetei. Evident, este vorba aici în primul rând de clădirile companiilor, unde astfel de practici sunt des întâlnite. Iar pentru a ilustra acest impact, în anul 2007 a fost efectuată o investigație care a arătat că districtul financiar al Londrei din zona Canary Wharf irosea energie de milioane de lire sterline păstrând luminile aprinse în birouri pe toată durata nopții, iar Canary Wharf Tower genera într-un singur an mai mult CO2 decât 4000 de zboruri transatlantice. Între timp, în zonă au fost dezvoltate noi clădiri, mai eficiente energetic, care promit ca până în 2030 să asigure o amprentă de carbon neutră sau pozitivă.

Consumul excesiv este însă o problemă globală și, ca orice problemă globală, are cauze multiple, motiv pentru care și soluțiile trebuie să fie multiple și să înglobeze toate aspectele societății moderne. Un astfel de aspect, tot mai prezent în viața de zi cu zi, este reprezentat de sistemele de securitate și, în special, de camerele de supraveghere. Datorită avansului tehnologic din ultimii ani, acestea au evoluat suficient de mult pentru a depăși domeniul supravegherii video, putând fi folosite în prezent pentru o serie de aplicații complexe de analiză și procesare. Din acest motiv, camerele pot fi folosite cu succes pentru optimizarea consumului de energie în spațiile unde sunt prezente, prin realizarea de statistici precise cu privire la prezența persoanelor în diverse zone, pentru a ajusta instalațiile de iluminat sau climatizare în mod corespunzător.

Un exemplu în acest sens este dat de Universitatea Aalto din Finlanda, care a utilizat camere Axis cu sisteme integrate de analiză a datelor pentru a determina în timp real prezența persoanelor în fiecare încăpere. Datele astfel obținute au fost utilizate mai departe de sistemul integrat pentru a regla complet automat iluminarea și climatizarea, strict pe baza necesităților. Ca rezultat, s-a obținut o scădere cu 15-18% a consumului de energie, reducându-se astfel cheltuielile și impactul asupra mediului înconjurător. Dar nu numai funcțiile conexe ale camerelor Axis pot fi folosite pentru optimizarea consumului de energie, ci și performanțele lor excepționale. Astfel, școlile din Rock Hill, s-au folosit de tehnologia Lightfinder pentru a reduce consumul de energie, simultan cu îmbunătățirea nivelului de securitate. Practic, camerele Axis cu Lightfinder permit obținerea de imagini color de calitate în condițiile unui iluminat ambiental de 0.18lux sau mai puțin. În acest fel, sistemul de supraveghere poate opera în parametri optimi fără a avea la dispoziție o lumină ambientală puternică. Prin urmare, cele 27 de școli în cauză din statul american Carolina de Sud au obținut reducerea cu mii de dolari a facturilor de energie electrică, îmbunătățindu-și în același timp sistemul de securitate.

Cele două situații reprezintă exemple clare despre cum poate fi redus consumul de energie prin utilizarea în mod inteligent a tehnologiilor și soluțiilor disponibile, dar există și alte modalități prin care utilizatorii pot contribui la protejarea mediului înconjurător. Folosirea oricărui aparat electric înseamnă consum de energie și, implicit, emisii cu impact negativ asupra planetei. De aceea, este important să folosim aparate cu consum de energie cât mai mic, astfel încât să reducem la minimum efectele nedorite ale acestora. De acest lucru se ține cont la dezvoltarea camerelor Axis, care sunt proiectate să fie eficiente energetic, fără a fi afectată funcționalitatea. Mai mult de atât, dotarea camerelor cu putere de procesare tot mai mare și cu funcții multi-stream pentru flexibilitate în utilizare, reduce semnificativ numărul de echipamente necesare supravegherii unui obiectiv, ceea ce diminuează și mai mult consumul de energie.

În același timp, nu trebuie neglijată nici compatibilitatea dintre aptitudinile echipamentului utilizat și caracteristicile obiectivului care urmează a fi supravegheat. Utilizarea unei camere cu distanță mare de acțiune pentru monitorizarea unui obiectiv apropiat sau a unei camere care filmează în modul corridor pentru un obiectiv ce are formă verticală duce la consum de spațiu de stocare, lățime de bandă și energie mai mare decât ar fi necesar. De aceea, Axis Communications a dezvoltat o gamă diversificată de echipamente, permițându-le utilizatorilor să aleagă întotdeauna modelul adecvat. A fost implementată chiar și funcția Axis Corridor Format, care creează un flux video în mod portret acolo unde situația o cere, astfel încât risipa de resurse să fie evitată. În același timp elementul de stocare este foarte important în sistemele de supraveghere video, iar aici Axis propune tehnologia de optimizare a nivelului de stocare Zipstream, reducând nivelul de energie asociat stocării.

În concluzie, camerele de supraveghere video Axis pun la dispoziția utilizatorilor modalități multiple de optimizare a consumului de energie, pentru a reduce impactul negativ pe care îl au asupra mediului înconjurător. Iar, pe termen mediu și lung, ele asigură o reducere a cheltuielilor cu energia. Prin urmare, utilizarea inteligentă a tehnologiei îi permite în prezent oricui să își reducă amprenta de emisii, simultan cu reducerea cheltuielilor de operare.