Abuzurile răspândite de confidențialitate, informații biometrice și inteligență artificială înseamnă că internetul este totuși un mediu nesigur, dar conștientizarea populară a problemelor sale dă naștere unor speranțe, conform Mozilla Foundation. În ultimul an, oamenii din întreaga lume au început să realizeze faptul că distribuirea la scara largă a datelor noastre personale, creșterea și centralizarea masivă a industriei tehnologice și utilizarea necorespunzătoare a anunțurilor online și a mass-mediei sociale au adus o creștere a problemelor legate de securitate și confidențialitate.
Vestea bună este că există semne că începem să mergem într-o direcție mai bună lumii digitale, dincolo de eforturile Europei de a contracara dezinformarea înaintea alegerile U, din partea companiilor de tehnologie care fac anunțurile mai transparente. Nu am rezolvat problemele, dar se pare că am intrat într-o epocă nouă și susținută a dezbaterii despre cum ar trebui să arate o societate digitală sănătoasă.
Raportul din 2019 a observat mai multe solicitări de confidențialitate în masă, multe dintre ele provenind din creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice, care a fost parțial datorită scandalului Cambridge Analytica și, în parte, datorită aplicării reglementărilor GDPR. În legătură cu acest lucru, a remarcat, de asemenea, că oamenii pun mai multe întrebări cu privire la impactul tehnologiei mari, unor mari companii precum Amazon, Google, Facebook și Microsoft, care controlează o mare parte din internet.
Mozilla Foundation a remarcat, de asemenea, o mișcare în creștere pentru a construi AI mai responsabil. Pe măsură ce defectele sistemelor actuale devin mai evidente, mai mulți tehnologi și activiști sunt mai vocali, cu inițiative precum Pledge Safe Face, care încurajează dezvoltarea tehnologiei etice de recunoaștere facială. Creșterea conștientizării publice a problemelor cu care se confruntă internetul nu a însemnat totuși că aceste probleme au dispărut. Mozilla Foundation a declarat că a înregistrat 188 de închideri documentate în întreaga lume în cursul anului 2018, deoarece guvernele încearcă să restricționeze accesul la internet. De asemenea, a subliniat o nouă formă de represiune, aceea de a încetini internetul în măsura în care serviciile devin atât de lente, încât utilizatorii frustrați sunt excluși de la distanță.
Guvernele din întreaga lume găsesc, de asemenea, noi modalități de a se depăși pe sine prin implementarea unor niveluri inadecvate de control al informațiilor biometrice ale cetățenilor cu privire la programele ID digitale, cum ar fi în Kenya, unde grupurile pentru drepturile omului au luat guvernul în instanță, din cauza sistemului integrat de management al identității, care captează informații cum ar fi ADN-ul și locația GPS.
În altă parte, Mozilla Foundation a raportat că sistemele AI prost concepute sunt instruite și desfășurate într-un ritm care nu reflectă potențialele daune, ceea ce duce la sistemele IT care, de exemplu, discriminează femeile sau persoanele de culoare.