Transformarea digitală aduce surprize şi în zona de resurse umane. Concret, studii efectuate în ultima vreme arată că abilităţile de comunicare încep să fie cele mai căutate atribute de către directorii IT atunci când vine vorba de angajarea de personal, în dauna cunoştinţelor tehnice. În termeni de cifre, peste trei sferturi din directorii IT spun că abilităţile de comunicare reprezintă o cerinţă de top pentru fenomenul transformării digitale, faţă de doar jumătate care citează expertiza tehnică.
Iar în anii care urmează este de aşteptat ca cererea pentru personal cu bune abilităţi de comunicare să crească, ceea ce va însemna, conform studiilor, crearea unei noi breşe pe piaţa forţei de muncă. Motivul? În era digitală este din ce în ce mai multă nevoie de oameni cu abilităţi tehnice şi din aşa-numită gamă soft skills, aşa cum sunt capacitatea de comunicare, flexibilitatea şi adaptabilitatea.
Transformarea digitală înseamnă adesea schimbarea radicală a modurilor tradiţionale de lucru. Un exemplu este extinderea utilizării automatizării, care are menirea de a genera schimbarea rolurilor angajaţilor. Acest fenomen duce implicit la nevoia de integrare a tehnologiei de automatizare cu forţa de muncă umană.
La nivel global, s-a ajuns ca aproape trei sferturi din sarcinile zilnice ale oamenilor să fie automatizate în ultimele 12 luni. Un astfel de rezultat determinp o bună parte din directorii IT să declare că firma pentru care lucrează nu va mai fi competitivă în următorii cinci ani dacă va continua să se bazeze exclusiv pe munca umană.
De aici şi schimbarea radicală de cerinţe privitoare la noile angajări. Educarea angajaţilor pentru lucrul alături de maşini necesită eforturi şi timp, iar firmele caută din ce în ce mai mult personal care să dispună de astfel de abilităţi de a pregăti forţa de muncă existentă pentru lucrul în noile condiţii.
Citiți și:
Inteligența artificială şi automatizarea proceselor de HR
3 programe HR menite să sprijine femeile în dezvoltarea vieții lor personale și profesionale