Securitate — September 18, 2019 at 11:46 am

Impactul de meniu al „mineritului” web

by

În 2018, este posibil ca miner-ele web – aplicațiile care rulează în browser-ul unui utilizator și urmăresc să obțină criptomonede – să fi consumat până la 18,8 gigawați de energie electrică, potrivit unei cercetări Kaspersky privind impactul economic și de mediu al „mineritului” web. Acest lucru îl face comparabil cu rata de consum energetic a Poloniei și înseamnă că impactul mineritului web asupra mediului este de aproape 800 de tone de emisii de CO2.

Mineritul web sau cryptojacking-ul de browser este o amenințare căreia este posibil ca mulți utilizatori să îi fie victimă cu regularitate, fără să știe. Ei pot afla numai dacă verifică un cod sursă al paginii web sau dacă observă că anumite resurse web le supraîncărcă dispozitivele atunci când sunt deschise. Mineritul web este o metodă alternativă de a obține criptomonede, care folosește vizitatorii site-urilor pentru a-și atinge obiectivul. Proprietarii de site-uri convertesc capacitatea dispozitivelor utilizatorilor lor în criptomonede în timp ce browser-ul utilizatorului este activ sau rulează în fundal. Cu toate acestea, în anumite cazuri, paginile web notifică utilizatorii despre expunerea lor la această practică și le solicită consimțământul, explicând că mineritul web se realizează pentru a monetiza pagina web fără a afișa reclame enervante sau abonamente plătite.

Mineritul web este, de obicei, considerat o activitate nevinovată care nu duce la o pierdere semnificativă de bani și consumă doar o cantitate mică de energie. Pentru a elimina aceste mituri, cercetătorii au analizat statisticile din rapoartele soluțiilor de securitate Kaspersky care au împiedicat activitatea de minerit web în 2018. Astfel, au ajuns la concluzia că, deși pierderile individuale ar putea fi considerate nesemnificative, impactul global este surprinzător de sumbru.

Conform acestor calcule, cantitatea de energie consumată prin mineritul web ar putea fi de până la 1670 de MWh, cu excepția cazului în care pagina web blochează codul responsabil pentru inițierea mineritului. Convertit în emisii de dioxid de carbon raportat la nivelurile globale ale Agenției Energetice Internaționale (IEA), nivelul este echivalent cu aproximativ 800 de tone de gaze cu efect de seră (CO2) emise în atmosferă în 2018.

Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Bulgaria și Republica Moldova, Kaspersky Lab
Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Bulgaria și Republica Moldova, Kaspersky Lab

Taxele de energie electrică pentru un nivel atât de ridicat de energie pot varia de la câteva sute de mii de dolari până la jumătate de milion de dolari, în funcție de țara de origine. Cantitatea de energie necesară pentru acest lucru ar fi de peste trei ori mai mare decât producția centralei nucleare de la Cernobîl, cu un an înainte de tragicul incident.

„Există numeroase inițiative juridice și tehnice menite să reducă la minimum impactul mineritului web și putem observa o scădere semnificativă a activității în 2019”, afirmă Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Bulgaria și Moldova, la Kaspersky. „Cu toate acestea, atâta vreme cât există avantaje economice ale mineritului web, vor mai fi încercări de supraîncărcare a procesatoarelor victimelor care nu bănuiesc nimic. Și mai important, chiar dacă este vorba de un tip rar de amenințare cibernetică, ea creează o amprentă negativă asupra mediului. Aceasta înseamnă că prevenirea unor astfel de operațiuni nu este doar o problemă de securitate cibernetică, ci și un lucru care ajută, indirect, la salvarea mediului. Cu siguranță, este un efect neașteptat, dar merită reținut atunci când evaluăm impactul mineritului web. Este motivul pentru care le recomandăm tuturor să se protejeze cu o soluție de securitate ce verifică paginile web pentru a detecta prezența unui script care inițiază mineritul web și a-l opri.”

Pentru a evita utilizarea unui dispozitiv personal pentru minerit web, Kaspersky recomandă:
• Atenție la performanțele computerului: dacă merge greu și se blochează, acesta poate fi un semn al unei activități dăunătoare
• Verificați dacă dispozitivul se încălzește foarte tare – acesta este un indiciu important că procesorul este suprasolicitat, ceea ce este tipic pentru miner-ele web
• Începeți să utilizați o soluție de securitate eficientă care oferă protecție împotriva miner-elor web
• Dacă aveți o companie, un produs specializat de securitate cibernetică vă poate ajuta.