Ascendenţa cloud computing a condus la apariţia de tehnologii definite prin software în cadrul cărora serviciile au fost decuplate de hardware-ul aferent şi au ajuns să opereze ca un sistem sau un serviciu virtual. Fenomenul s-a manifestat cel mai mult în cadrul adoptării pe scară largă a virtualizării serverelor şi a tehnologiilor precum stocarea de date definită prin software şi a reţelelor definite software. În privinţa celei din urmă, însă, provocările continuă să fie semnificativ de mari.
Principial, reţeaua definită software, sau SDN, înseamnă controlul programat al reţelei şi vitualizarea procesului de luare decizii privind fluxurile de trafic de date. Printre beneficiile SDN se numără securitatea mai bună, datorită controller-elor care decid automat cum şi unde să înainteze pachetele de date pe baza inspectării acestora pachet cu pachet, experienţa mai bună cu aplicaţiile, provizionarea centralizată a reţelei, creşterea flexibilităţii şi agilităţii.
Chiar dacă virtualizarea reţelelor şi SDN sunt tehnologii relativ noi, IDC prevede că piaţa SDN va continua să crească anual cu 25% până la finele lui 2021, şi consideră SDN ca ieşind, ca tehnologie, din faza de early adoption şi intrând în faza de maturizare a dezvoltării. Întrebarea care se pune acum este ce se întâmplă când astfel de reţele nu se mai află sub controlul organizaţiilor, aşa cum este cazul cu reţelele de arie largă (WAN), care sunt controlate de entităţi care furnizează servicii de reţea?
Practic, la ora actuală există trei mari provocări la adresa reţelelor WAN, în special a celor definite prin software (SD-WAN). Acestea sunt legate de cerinţele de securitate privind aplicaţiile web şi internet, complexitatea asociată tipurilor multiple de transport date posibile şi nevoia de instrumente mai bune de analiză date şi de vizualizare a acestora în cadrul aplicaţiilor şi resurselor furnizate de reţea.
Este motivul pentru care Allied Telesis, unul din principalii furnizori de soluţii inteligente de reţea, propune deja instalarea SD-WAN ca serviciu suplimentar în reţele mari, o metodă care poate ajuta la depăşirea cu succes a provocărilor întâlnite în medii WAN. Avantajele unei astfel de modalităţi de lucru sunt evidente în viziunea ATI şi ele derivă din elemente de mediu de lucru al firmei precum agilitatea, flexibilitatea, securitatea, reducerea costurilor.
Tehnologia SD-WAN merge mână în mână cu adoptarea în creştere de tehnologii bazate pe cloud. În plus, capacitatea de a fructifica securitatea integrată înseamnă că o astfel de tehnologie ar trebui avută în vedere de orice organizaţie curentă de tip enterprise.
Pentru toate acestea, Allied Telesis vine cu o soluţie, SD-WAN, care îmbunătăţeşte performanţele, flexibilitatea şi agilitatea infrastructurii tradiţionale WAN, cu beneficiile suplimentare ale securităţii incorporate şi reducerii costurilor operaţionale.