Smart City — February 15, 2016 at 9:05 am

“Smart Cities of Romania” – solutii practice pentru viitorul oraselor din Romania

by

smartcityPrima editie a conferintei “Smart Cities of Romania” a inregistrat o audienta record de peste 500 de participanti si a reunit reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Guvernului, administratiei publice centrale si locale si ai organizatiilor cu rol in reglementarea domeniilor conexe conceptului, dar si ai mediului privat si universitar.

Printre vorbitorii din cadrul celor patru sesiuni tematice ale primei zile a evenimentului gazduit de Universitatea Politehnica Bucuresti s-au numarat viceprimarul Capitalei Dan Darabont si prefectul Municipiului Bucuresti Paul Nicolae Petrovan, oficiali din cadrul Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Energiei, precum si reprezentanti ai Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Asociatiei de Standardizare din Romania, Comitetului Economic si Social European, Ordinului Arhitectilor, Asociatiei Auditorilor Energetici etc. Acestora li s-au alaturat, de-a lungul celor cinci sesiuni tematice din cea de a doua zi a conferintei, Constantin Dudu Ionescu, consilier de stat, reprezentant al Administratiei Prezidentiale, Sorin Encutescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Bebe Viorel Ionica, secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala, Radu Puchiu, secretar de stat, reprezentant al Guvernului, si Mihnea Costoiu, rectorul UPB.

Principalele teme abordate in cadrul celor peste 50 de luari de cuvant si prezentari au fost reprezentate de necesitatea dezvoltarii strategiilor Smart City in randul oraselor din Romania prin intermediul parteneriatelor de tip public-privat, nevoia abordarii unitare a problematicii oraselor inteligente si a conformitatii cu standardele si cerintele existente la nivelul UE si adoptarea unor solutii care sa raspunda cerintelor reale ale cetatenilor, precum si nivelul de accesibilitate al instrumentelor de finantare.

“Sper ca administratia publica din Romania, nu numai din Bucuresti, este capabila sa constientizeze importanta pe care o are conceptul «Smart City» pentru evolutia sa ulterioara. Administratia publica este insa un beneficiar si, de aceea, initiativa apartine organizatiilor private implicate in promovarea solutiilor dedicate oraselor inteligente si initiativelor cetatenesti coagulate in jurul unor interese bine definite. Conferinta «Smart City of Romania» are meritul de a consolida dialogul dintre administratia publica si mediul de afaceri, care reprezinta forta motrice in aceasta relatie”, a precizat viceprimarul Dant Darabont in deschiderea evenimentului.

Concluziile rezultate in urma celor doua zile de dezbateri au evidentiat o serie de aspecte critice in abordarea problematicii “Smart City” la nivel local. Astfel, daca reprezentantii Guvernului si ai administratiei centrale au dezbatut problema oraselor inteligente din perspectiva necesitatii unei viziuni si strategii nationale, cei ai administratiei publice locale, ai autoritatilor cu atributii de reglementare si ai asociatiilor si organizatiilor profesionale au nuantat abordarea, exemplificand concret diferenta dintre oportunitate si necesitate si subliniind necesitatea demararii proiectelor Smart City prin identificarea nevoilor reale ale comunitatii si analiza rentabilitatii investitiei.

Raspunsurile practice la provocarile cu care se confrunta orasele din Romania la momentul actual au fost oferite de catre companiile participante – ZTE (partener principal), Huawei (partener tehnologic), NEC, Orange, Telekom, Cisco, IBM, Siemens, Ericsson, UTI, Luxten, Bosch, Teamnet, RASIROM, Lantec, Rittal, MTech si Vodafone. Vorbitorii au evidentiat avantajul adoptarii si utilizarii unor solutii validate si confirmate prin proiecte implementate la nivel international, dar si local, care pot fi replicate prin adaptarea la conditiile si nevoile fiecarei comunitati urbane in parte. Exemple concrete ale modurilor in care solutiile oraselor inteligente pot fi adoptate la nivel local au fost prezentate si de catre reprezentantii Primariei Capitalei si UPB, care au realizari importante in acest domeniu.

Aflata la prima editie, Conferinta “Smart Cities of Romania” a reunit 18 companii internationale si locale cu numeroase proiecte in domeniul oraselor inteligente, prezente atat in cadrul sesiunilor de prezentari, cat si al expozitiei adiacente, care a oferit vizitatorilor oportunitatea de a vedea la lucru aplicatii si sisteme complexe destinate oraselor inteligente si de afla cum pot fi acestea adaptate pentru a raspunde ccerintelor specifice.

Conferinta “Smart Cities of Romania” este un eveniment anual organizat de catre Comitetul National Roman al Consililului Mondial al Energiei, ITS Romania, ARTS si ITS Events Management, sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, al Ministerului Transporturilor si Universitatii Politehnica Bucuresti.