Gartner a publicat la începutul acestui an o notă în care susţine că peste două treimi din munca efectuată actualmente de manageri va fi automatizată. Astfel, firma de analiză prezice că până în 2024 aproape 70% din munca de rutină efectuată acum de manageri va fi efectuată de software-ul de automatizare şi inteligenţa artificială.
“Rolul managerului se va schimba radical în următorii patru ani,” scrie în materialul Gartner. “Acum managerii trebuie adesea să cheltuie timp cu completarea formularelor, actualizarea informaţiilor şi aprobarea fluxurilor de lucru. Prin folosirea inteligenţei artificiale la automatizarea unor astfel de sarcini, ei vor putea cheltui mai puţin timp cu gestionarea zonei tranzacţionale din cadrul companiei şi vor putea investi mai mult timp în procese de învăţare, managementul performanţelor şi stabilirea de obiective.”
Gartner prevede că inteligenţa artificială şi alte tehnologii emergente vor duce la schimbarea rolului managerului şi va permite celor aflaţi sub nivelul ierarhic de management să-şi extindă responsabilităţile şi influenţa fără să preia din sarcinile manageriale. Acest fapt va avea un efect major asupra dezvoltării de aplicaţii, conform firmei de analiză. Proiectele care se bazează pe inteligenţă artificială şi automatizare vor duce la situaţia în care managerii de aplicaţii vor deveni mai responsabili pentru îmbunătăţirea experienţei angajaţilor, dezvoltarea de abilităţi noi ale angajaţilor şi construirea de competenţe organizaţionale legate de utilizarea responsabilă a inteligenţei artificiale.
Dincolo de utilizarea generică a inteligenţei artificiale şi automatizării pentru reducerea supraîncărcărilor de natură managerială, astfel de tehnologii vor fi din ce în ce mai des folosite la îmbunătăţirea locurilor de muncă. Conform firmei de analiză, aproape 75% din responsabilii cu recrutarea de personal au declarat că lipsa de talente va avea un efect din ce în ce mai mare asupra organizaţiilor. Asta înseamnă, conform Gartner, că multe organizaţii duc deja o lipsă cronică de talente şi vor trebui să ia în considerare noi oportunităţi, cum ar fi oamenii cu dizabilităţi, care în acest moment reprezintă un bazin de talente încă neexplorat la nivel global.
De altfel, tot Gartner a publicat recent informaţii conform cărora organizaţiile care angajează în mod activ oameni cu dizabilităţi obţin rate de retenţie a personalului mai mari cu aproape 90%, creşteri ale productivităţii de peste 70% şi creşteri ale profitabilităţii de aproape 30%. Având în vedere cele de mai sus, este de aşteptat ca numărul de persoane cu dizabilităţi angajate efectiv în procese de muncă să se tripleze, pe măsură ce inteligenţa artificială şi alte tehnologii emergente vor reduce nivelul barierelor de acces. Mai mult, Gartner avertizează chiar că organizaţiile care refuză să vadă oportunitatea angajarii de persoane cu dizabilităţi vor ajunge ca, începând cu 2022, să constate că rămân în urma competitorilor.