Fujitsu a implementat un cluster HPC la o mare unitate de producţie slovenă pentru îmbunătăţirea performanţelor de afaceri.
Firma Kolektor este o companie trans-naţională cu sediul în Slovenia, care conectează un număr de aproape 30 de firme separate cu pieţe strategice din întreaga lume. În context, Kolektor Turboinštitut este un institut independent pentru maşini hidraulice, situat în capitala Sloveniei, Ljubljana, care se ocupă de dezvoltarea soluţiilor pentru generare hidraulică de electricitate, proiectarea de produse specifice, testarea de modele, modernizarea de turbine hidro, optimizarea pompelor de apă, producţia şi utilizarea de mici turbine hidraulice şi ingineria echipamentelor hidroenergetice.
Kolektor Turboinštitut se baza pentru desfăşurarea operaţiunilor curente pe o infrastructură învechită, în special din punct de vedere al analizelor complexe şi modelării necesare în domeniul hidraulic. După ce a fost utilizată timp de nouă ani, această infrastructură a devenit prea lentă şi prea scumpă de întreţinut. Era nevoie de o alternativă de mare performanţă şi eficientă din punct de vedere al costurilor.
“Raportul preţ-performanţe era îngrozitor. Echipamentele ocupau prea mult loc şi consumau prea multă energie, ceea ce făcea întreaga infrastructură nepotrivită scopurilor pentru care funcţiona”, a spus Jaka Križanič, Systems Administrator, Kolektor Turboinštitut. “Am studiat mai multe opţiuni şi am discutat cu numeroşi parteneri, cercetând inclusiv care din variantele on-premises sau în cloud este cea mai bună. Datorită faptului că sistemul trebuie să funcţioneze non-stop, am renunţat în cele din urmă la varianta de a trece modelul de lucru în mediul cloud.”
O firmă IT locală, Our Space Appliances, le-a propus celor de la institut implementarea unui cluster Fujitsu care să servească drept o nouă platformă de lucru de tip high-performance computing (HPC). Tehnologia Fujitsu era deja folosită în alte părţi ale firmei multinaţionale, însă institutul nu avea o experienţă directă de lucru cu furnizorul japonez de tehnologie.
“Our Space Appliances şi-a construit propunerea cu mult profesionalism, având suportul clar al celor de la Fujitsu, care a furnizat, de pildă rezultate ale unor teste de simulare a curgerii fluidelor efectuate la centrul HPC Fujitsu din Zurich, Elveţia”, a adăugat Križanič. “Un alt criteriu important a fost acela al existenţei unui suport software expert. Vechiul nostru sistem se baza pe software open source al cărui proces de dezvoltare încetinise din raţiuni necunoscute, iar noi doream să evităm repetarea unei astfel de situaţii.”
Odată convinşi, cei de la institut au decis să implementeze o platformă Fujitsu HPC care constă din trei servere FUJITSU PRIMERGY CX400 cu nouă noduri de server FUJITSU Server PRIMERGY CX2550. Împreună, ele furnizează 252 nuclee de procesare date şi peste 18TB de memorie RAM. În plus, soluţia include două servere de management FUJITSU PRIMERGY RX2540. Toate maşinile rulează pe sistem de operare Red Hat şi utilizează FUJITSU Software HPC Cluster Suite software (HCS) pentru simularea fluxurilor de fluide ANSYS Fluid şi pentru programarea sarcinilor de lucru.
Fujitsu HCS este o suită software special construită, care a fost proiectată pentru a elimina complexitatea implementării, gestionării şi funcţionării HPC. Suita include un set de componente HPC validate care incorporează cele mai bune componente HPC Open Source Software în combinaţie cu un set de produse software proprietare şi instrumente care asigură utilizarea optimă a platformelor hardware Fujitsu PRIMERGY.
“Fujitsu a proiectat şi construit noul cluster HPC, în vreme ce firma Our Space Appliances a fost responsabilă cu instalarea şi migrarea aplicaţiilor”, a precizat Križanič. “Am derulat operaţiunile în paralel cu vechiul sistem până ce ne-am completat toate proiectele, proces care a durat circa o lună. Vechiul sistem era un monstru cu un număr de nuclee de zece ori mai mare. Cu toate astea, cu nou sistem am îmbunătăţit timpii de calcul cu 10%. În plus, acesta consumă doar 10% din energia consumată de vechiul sistem, ceea ce se traduce în mari economii de cost şi o platformă de lucru mai prietenoasă cu mediul”.