Pe măsură ce infrastructurile hiper-convergente au evoluat către susţinerea aplicaţiilor critice pentru derularea afacerilor, nevoia de soluţii de recuperare în caz de dezastre a devenit tot mai acută pentru a preveni daunele majore produse firmelor de către astfel de dezastre. În acest context, este binevenită o privire asupra opţiunilor pentru astfel de soluţii.
Infrastructurile hiper-convergente (HCI) nu mai sunt la vârsta pionieratului. În lume există multe implementări HCI care rulează fluxuri de date critice pentru companii. Iar faptul că o firmă precum SAP a lansat baza de date in-memory HANA pentru HCI nu face decât să arate clar direcţia în care merg lucrurile.
În orice caz, dacă rulaţi fluxuri de lucru cu date care sunt critice pentru afacerea dumneavoastră, este foarte probabil că veţi dori să protejaţi infrastructura de rulare în faţa dezastrelor. Însă cum se poate implementa o soluţie de recuperare în caz de dezastre (DR) în situaţia existenţei unei HCI? La ora actuală există trei opţiuni diferite, fiecare dintre ele cu beneficii şi provocări.
Astăzi opţiunea cea mai răspândită este aceea de a opera un centru de date secundar sau în colocaţie în scopul explicit al recuperării în caz de dezastru. Veţi dispune de consistenţă deplină legată de infrastructură şi operaţiuni între centrul de date primar şi cel secundar.
Puteţi folosi aceleaşi instrumente de management, nu există schimbări ale proceselor de administrare, disponibilitatea resurselor de care avţi nevoie în eventualitatea apariţiei unui dezastru este garantată, iar revenirea va avea loc extrem de rapid.
Din nefericire, există şi părţi negative ale acestei opţiuni. Construirea şi întreţinerea unui centru de date secundar este foarte costisitoare; practic, va trebui să dublaţi investiţiile pentru infrastructură. Mai mult, extinderea dinamică a locaţiei DR este posibilă doar cu mari eforturi şi mult timp consumat.
Din pricina părţilor negative menţionate mai sus, tot mai multe organizaţii iau în calcul ideea de a construi o locaţie DR în mediul cloud. Conform previziunilor analiştilor, un sfert din utilizatorii de HCI vor implementa capabilităţi DR bazate pe cloud până în 2024, faţă de doar 5% în 2019.
Abordarea de tip Cloud Public permite implementarea la comandă şi limitează investiţia iniţială. Veţi plăti la început doar pentru stocarea de date, şi veţi plăti pentru resurse de procesare date doar atunci când aveţi nevoie de asta. În afară de asta, mediul de cloud public permite o scalare simplă şi rapidă a infrastructurii dumneavoastră.
Numai că, tot în cazul acestei opţiuni de cloud public, există și dezavantaje. E nevoie de convertirea maşinilor virtuale către hipervizorul furnizorului de cloud, iar instrumentele de management ale acestui furnizor ar putea diferi de cele pe care dumneavoastră le folosiţi pentru infrastructura hiper-convergentă implementată on-premises.
Ar putea exista schimbări ale proceselor cunoscute, fapt care duce la nevoia de abilităţi suplimentare, training şi testare, ceea ce consumă timp şi ar putea mări durata de amortizare a investiţiei. În ciuda scalabilităţii teoretic nelimitate a mediului de cloud public, este posibil ca disponibilitatea resurselor să nu fie întotdeauna asigurată, mai ales în cazul unui dezastru la nivel regional. Aşa ceva ar putea prelungi în mod dramatic timpul de revenire la normal.
Dacă rulaţi Microsoft Hyper-V şi HCI bazat pe Storage Spaces Direct on-premises (Azure Stack HCI), puteţi evita conversia de maşini virtuale atunci când vă construiţi locaţia DR în cloud-ul Azure de la Microsoft; şi puteţi evita trainingul şi testările consumatoare de timp, deoarece veţi folosi aceleaşi instrumente de la Microsoft în ambele locaţii.
O a treia opţiune constă în HCI pentru DR găzduită în mediul de cloud public. Ca şi în cazul primei opţiuni, veţi dispune de consistenţă operaţională deplină cu infrastructura implementată on-premises. Toate resursele de care aveţi nevoie în eventualitatea apariţiei unui dezastru vă sunt dedicate, ceea ce permite o revenire instantanee (chiar şi în cazul unui dezastru regional), însă cu limitarea beneficiilor cloud-ului public.
O astfel de abordare este însă disponibilă doar pentru foarte puţine soluţii HCI. Cele mai proeminente exemple sunt VMware Cloud pe AWS şi Nutanix Xi Leap pe Google Cloud Platform. Ar fi indicat să aveţi în vedere cerinţele minime impuse de vendorii unor astfel de soluţii; este posibil ca acestea să fie prea mari pentru medii mai mici.
Modalitatea ideală de a merge mai departe cu opţiunile de mai sus depinde mai presus de orice de obiectivele şi priorităţile dumneavoastră.
Dacă vreţi să maximizaţi consistenţa şi uşurinţa de utilizare simultan cu fructificarea la maxim a HCI-ului existent, ar trebui să vă îndreptaţi către un centru de date secundar sau către colocaţie.
Dacă vreţi să optimizaţi beneficiile cloud-ului public, cu acceptarea limitărilor de beneficii rezultate de pe urma HCI atunci când e vorba de simplitate operaţională, mediul de cloud public ar putea fi o recomandare, presupunând că departamentul dumneavoastră IT a ajuns la un nivel ridicat de maturitate privind procedurile de operare în cloud.
Infrastructurile hiper-convergente găzduite în mediul de cloud public sunt recomandate organizaţiilor cu experienţă limitată în proceduri de operare în cloud, dar care caută să menţină simplitatea operaţională HCI pentru DR.
Fujitsu dispune de expertiza de a crea în colaborare soluţia ideală pentru dumneavoastră. Toate sistemele sale hiper-convergente PRIMEFFLEX sunt Hybrid IT Enabled, astfel simplificând implementarea soluţiei dumneavoastră de recuperare în caz de dezastre, indiferent care dintre cele trei opţiuni vi se potriveşte cel mai bine.
Pentru mai multe informaţii despre sistemele hiper-convergente de la Fujitsu, apăsaţi aici.
Pentru informaţii suplimentare despre Hybrid IT, apăsaţi aici.