Toate studiile de piaţă arată că firmele şi-au crescut semnificativ investiţiile în tehnologii digitale în ultimii ani. Surpriza aici constă în faptul că nu toate aceste investiţii îşi arată roadele. Căutând să găsească un răspuns la această situaţie, Accenture, una din cele mai mari firme globale de consultanţă în zona de tehnologie, a realizat recent un studiu care a cuprins peste 1500 de factori de decizie, în special din sectoarele de producţie industrială.
Rezultatele au arătat că investiţiile în proiecte digitale în aceste sectoare au crescut cu aproape 6% între 2017 şi 2019. Factorii de decizie intervievaţi au afirmat că se aşteptau la creşteri de cel puţin 10% ale veniturilor anuale ca urmare a acestor investiţii, însă în medie creşterile au fost de doar 5%. Ba chiar două treimi din respondenţi au declarat că nu au înregistrat niciun fel de creştere de venituri ca rezultat al acestor investiţii.
Una dintre cauzele principale identificate de Accenture pentru o astfel de situaţie constă în creşterea competiţiei inter-departamentale din firme ca urmare a acestor investiţii. Practic, spun cei de la Accenture, pe măsură ce cresc, firmele dezvoltă adevărate silozuri de competenţe, adică funcţii şi departamente centralizate care adesea se concentrează primordial pe nevoile lor interne, având drept consecinţă inhibarea colaborării între departamente.
Mai mult, în condiţiile actuale de criză, care accelerează transformarea digitală la nivel de firmă, această veche problemă a “spaţiilor izolate” din firme se accentuează. Iar acest fenomen nu doar că împiedică firmele să-şi digitizeze cu adevărat afacerea, ci le plasează chiar în sfera riscului de a-şi reveni extrem de lent şi chiar de a-şi stopa creşterea.
Raportul Accenture evidenţiază, pe de altă parte, existenţa unui procent de 22% din firmele intervievate care sunt adevăraţi “campioni digitali”. În mod esenţial, aceste firme au reuşit să folosească investiţiile digitale pentru a întări colaborarea inter-departamentală. Drept consecinţă, aceste firme au înregistrat venituri suplimentare aproape de patru ori mai mari decât celelalte firme.