Companiile, organizațiile și departamentele din sectoarele producției, transportului și orașelor inteligente se orientează constant spre modul în care pot profita de revoluția IoT. Despre capabilitățile de achiziție de date și de comunicații de rețea pe care le oferă soluția industrială IoT a celor de la Allied Telesis am discutat cu Călin Poenaru, Country Manager Allied Telesis Romania.
Club IT&C: Cum a dezvoltat Allied Telesis, o firma specializată în comunicații de date, propria platformă de IoT?
Călin Poenaru: Allied Telesis are 33 de ani de experiență în domeniul dezvoltării și construcției echipamentelor de comunicații de date. Această vârstă arată că am crescut si am evoluat odată cu industria, adaptându-ne permament la realitățile pieței. Ne-am dezvoltat competențele și am oferit clienților noștri soluții la problemele lor reale. Am adoptat și adaptat standardele existente și am creat tehnologii noi acolo unde a fost nevoie, pentru a ne asigura că datele pot fi preluate de la orice sursă (începând de la un terminal inteligent, laptop sau telefon, până la senzori specializați, cu foarte puține resurse de comunicație) și transportate pâna la aplicațiile care prelucrează aceste date.
Am dezvoltat în ultimii ani un adevărat Network-Edge-Fabric, unde politicile de control (securitate, configurații, etc.) si integrarea cu aplicațiile sunt implementate centralizat pentru o gestionare mai eficientă și mai sigură a unei zone care poate avea, în cazul aplicațiilor IoT, sute sau mii de porturi conectate la surse de date. Dezvoltarea unei platforme de IoT a fost un pas natural în această direcție, la fel cum a fost și dezvoltarea capabilităților de Edge Computing: vrem să ne asigurăm că punem la dispozitia clienților noștri toate uneltele necesare unei colectări și pre-procesări eficiente de date. Scopul este acela de a ne integra cât se poate de ușor cu dezvoltatorii de aplicații, mari sau mici, pentru a oferi clienților capabilități extinse de utilizare a datelor în deciziile pe care ei le iau
Club IT&C: Cât de potrivită este platforma IoT de la Allied Telesis pentru rezolvarea problemelor orașelor și comunităților din România?
Călin Poenaru: Platforma este foarte versatilă, strângând laolaltă building-block-urile fundamentale: vorbim aici de colectarea și schimbul de date, stocarea și procesarea lor. Asta înseamnă că platforma se poate construi ținând seama de cerințele specifice fiecărui proiect, modelându-se pentru a umple spațiile necesare rezolvării problemelor. De fapt, așa o și propunem: pentru a rezolva probleme specifice. Platforma Allied Telesis urmărește un model diferit față de platformele IoT generaliste, precum Amazon, Microsoft sau IBM, bazate, în special, pe o colectie mare de unelte specializate, puse la dispoziția dezvoltatorilor pentru construcție. Noi o livrăm integrată și configurată într-o soluție la cheie care rezolvă problemele curente, unde este utilizată ca platformă de suport a deciziilor.
Elementul cheie este depășirea “silozurilor” create în jurul unr aplicații specifice, prin crearea unui mod programatic de a aduce datele care sunt necesare, la momentul în care sunt necesare, pentru a fi prelucrate cu aplicația potrivită. Acesta este un pas mai departe față de simplul export/import de date între aplicatii, creând premisele unei prelucrări a fluxurilor de date, incluzând aici datele care sunt create permanent (ex. citiri de senzori în timp real, fluxuri video, etc.) și care trebuie prelucrate continuu.
Club IT&C: Este platforma IoT de la ATI capabilă să rezolve și probleme viitoare, nu doar cele pentru care a fost implementată inițial?
Călin Poenaru: Aici vorbim, de fapt, de capacitatea platformei de a crește odată cu comunitatea și cu nevoile ei. Sunt cel puțin două direcții în care se întâmplă acest lucru:
– vertical: discutăm de dezvoltarea aplicațiilor deja existente (către mai mare sau mai mult), de exemplu prin acoperirea unor zone mai largi sau prin creșterea densității surselor de date;
– orizontal: aici obiectivul este dat de creșterea și diversificarea numărului de aplicații (de tipuri diferite) care sunt deservite de platformă, ceea ce înseamnă, practic, dezvoltarea de noi servicii digitale adresate orașului.
Ambele direcții presupun creșterea numărului de surse de date operaționale, fie de același tip (în cazul 1), fie de mai multe tipuri ( în cazul 2), care sunt conectate și gestionate de către platforma IoT.
Fiind o platformă modulară, scalabilitatea înseamnă:
– pe deoparte creșterea capacității interne de stocare și procesare, lucru care se face prin adăugarea de componente hardware și software suplimentare, ușor de făcut datorită arhitecturii distribuite native a sistemului;
– pe de altă parte posibilitatea de adăugare de noi surse de date, de aproape orice tip, și de noi aplicații de procesare pentru ele.
Aceste lucruri fac posibilă dezvoltarea utilizării platformei dincolo de cadrul inițial de utilizare, pentru gestionarea unor probleme care nici nu existau (sau de care nu știam că există) la momentul implementării inițiale. De exemplu, avem în momentul actual începute discuții despre posibilitatea extinderii utilizării platformei noastre în monitorizara locală a epidemiei de Covid-19.
Abordarea pe care o avem în proiecte este una graduală. Prima fază este una a creșterii eficienței deciziilor, unde tehnologia are rolul ei. Datele trebuie colectate (nu poți analiza date pe care nu le ai și nici nu poți colecta date mai repede decât sunt ele generate natural) în conformitate cu cerințele experților în domeniile relevante pentru oraș (Subject Matter Experts), fie că vorbim de trafic, poluare, colectare de deșeuri sau alimentare cu apa. Datele sunt stocate și pregătite pentru prelucrare, pentru a fi ușor de analizat, de îndată ce acest lucru este posibil (ex. datele relevante sunt într-un volum suficient). A doua faza este cea de acceptare a tehnologiei în viața de zi-cu-zi, atât din punct de vedere al cetățeanului, privit ca beneficiarul suprem al tehnologiei din orașul inteligent (și aici putem discuta mult despre transparența necesară în colectarea și prelucrarea datelor), cât și al celor care gestionează orașul, și care trebuie să aibă suficientă încredere în rezultatul analizei datelor pentru îl include în deciziile luate.
Club IT&C: Este Allied Telesis, o firmă cu experiență în domeniul comunicațiilor de date, pregătită să implementare soluții complexe, la cheie, de gestiune a orașelor inteligente?
Călin Poenaru: Cei 33 de ani de experiență în această industrie ne-au învățat că este important să te concentrezi să faci din ce în ce mai bine ceea ce reprezintă fundamentul afacerii tale (core business) și să lucrezi cu parteneri de tehnologie, care fac același lucru în domeniile lor de excelență.
Politica generală a grupului Allied Telesis a fost, dintotdeauna, să intre în alianțe cu parteneri de tehnologie pentru rezolvarea soluțiilor complexe. Este o expresie a culturii japoneze înclinată către eficiență și eficacitate. Soluția noastră în zona ”smart cities” nu face excepție: ATI contribuie cu elemente cheie în zona de colectare, comunicații și management de date, dezvoltate în decursul a peste 30 de ani de experiență, și lucrează cu parteneri din zona de tehnologie, care contribuie, la rândul lor, cu elemente cheie în zona surselor de date(senzori), a echipamentelor pentru centrele mari de date și a aplicațiilor de procesare și vizualizare a datelor.
Suntem conștienți de caracteristicile speciale ale proiectelor din zona Smart City (termene lungi de implementare și complexitate ridicată) și credem că o alianță de producători de echipamente și aplicații protejează mai bine interesele utilizatorilor finali, prin oferirea unei flexibilități mari pe termen lung și prin oferirea unei calități ridicate a soluției, rezultată din asocierea competențelor cheie ale membrilor consorțiului tehnic.
Interoperabilitatea nu este nici pe departe așa ușoară cum ar putea părea la prima vedere și Allied Telesis face eforturi permanente pentru a respecta standardele care pot să ne faca viața ușoară în această direcție. De aceea lucrăm activ cu partenerii noștri pentru a crește gradul de interconectare între produsele și soluțiile noastre, depășind obstacolele legate de sintaxa și semantica datelor schimbate între noi.
Club IT&C: Cum vede Allied Telesis implicarea sa viitoare?
Călin Poenaru: Allied Telesis va continua să-și dezvolte soluțiile în zona IoT, aici privim orașul inteligent ca expresie supremă a integrării și utilizării tehnologiilor din această zonă, pe baza acelorași pricipii pe care și-a construit întreaga istorie: pragmatism, profesionalism, parteneriate.
Vom continua să ajutăm clienții noștri în rezolvarea unor probleme reale, pentru că noi credem în ca progresul permanent, făcut în pași mici și acceptat de comunitate, este cheia dezvoltării durabile.
Vom aborda cu atenție impactul tehnologiei noastre asupra comunităților și ne asigurăm că punem la dispoziția clienților toate elementele care să le ofere control total asupra implementării și asupra direcției viitoare de dezvoltare, fără să îi blocăm (lock down) în medii de dezvoltare proprietare sau să le limităm posibilitățile de a include tehnologii noi.
Dorința și capabilitățile noastre de parteneriat se extind asupra întregului ecosistem tehnologic care se crează în jurul unui oraș inteligent pornind de la autoritățile locale, reglementatori și consultanți și mergând până la firme IT&C și automatizări, telecom și companii de utilități. Scopul rămâne acela de a oferii soluții la problemele clienților noștri, indiferent de mărimea lor, punându-le la dispoziție setul de unelte necesar, în forma cea mai potrivită pentru ei (ex. on-site vs. cloud), lăsând permanent spațiu de dezvoltare ulterioară.
Avem acum deja experiența câștigată și putem să ne uităm cu încredere la proiecte care vizează multiple probleme de pe agenda multor orașe: trafic, poluare, gestiunea deșeurilor, eficiența sistemelor de alimentare cu apă și energie, securitatea publică, integritatea structurală a clădirilor sau a elementelor de transport (poduri), iluminat public și multe altele. În toate aceste domenii suntem un membru creativ, stabil și credibil a unei echipe care este gata să implementeze soluția solicitată.