Conceptul Internet of Things abia începe să genereze adevăratele valuri uriaşe care vor modifica în curând întreg peisajul IT şi nu numai. Companiile îşi pot accelera deja adoptarea unui model de lucru IoT prin exploatarea platformelor care furnizează funcţionalităţi pre-construite ale aplicaţiilor – numai că pieţei de profil a platformelor IoT îi lipsesc standardele de industrie şi interfeţele de programare a aplicaţiilor (API-urile).
Platformele IoT conectează multe din componentele de infrastructură ale unui sistem IoT într-un singur produs. Cu toate astea, provocarea pentru companiile care încep la ora actuală să dezvolte produse şi servicii bazate pe IoT este aceea că o foarte mare parte din tehnologia necesară este imatură. Practic, directorii executivi ai unor asemenea companii se văd în acest moment puşi într-o situaţie similară cu cea în care s-au aflat pionierii căilor ferate în secolul 19: au în faţă o imensă oportunitate, dar le lipsesc instrumentele necesare ca această oportunitate să devină rapid realitate universală.
Conform analiştilor IT, dezvoltarea de produse şi servicii IoT necesită o gamă extinsă de tehnologii şi aptitudini noi, pe care companiile, per ansamblul lor, nu le deţin. Generarea unei arhitecturi IT adecvate în condiţiile unei astfel de imaturităţi şi gestionarea riscurilor create prin asociere va reprezenta o provocare cheie pentru organizaţiile implicate în dezvoltarea de produse şi servicii IoT.
Firma de consultanţă şi cercetare de piaţă Gartner avertiza, de pildă, în cadrul recentului său raport intitulat Top IoT Technologies for 2016, că multe platforme IoT deja existente sunt scumpe, cu preţuri mari pentru licenţiere upfront, la care se adaugă costuri de până la câţiva dolari per “lucru” per lună. Ca atare, este foarte puţin probabil ca ele să fie viabile pentru aplicaţii care folosesc “lucruri” ieftine, sau unde aceste “lucruri” nu generează un şuvoi constant de venituri.
Conform raportului, în atari circumstanţe este de aşteptat ca pe piaţă să continue să existe o mare volatilitate din punct de vedere tehnic şi comercial. Produsele dezvoltate pe astfel de platforme sunt proprietare, iar migrarea de la o platformă la alta nu este deloc simplă. Mai mult de atât, situaţia este complicată de faptul că furnizorii de pe această piaţă IoT în germinare încearcă să dezvolte ecosisteme care intră direct în competiţie unul cu altul.
Rezultatul? Deşi standardele şi API-urile asociate acestora sunt esenţiale pentru interoperabilitatea şi comunicarea dintre dispozitivele IoT, tendinţa de pe piaţă este de fragmentare şi mai mare a standardelor şi ecosistemelor deja existente. Gartner prevede continuarea şi adâncirea acestei fragmentări, în special în zone de bătălie tehnică şi comercială acută, aşa cum sunt cele reprezentate de casele inteligente, oraşele inteligente şi eHealth.
de Bogdan Marchidanu