Conform celui mai recent raport Gartner, vânzările globale de telefoane inteligente către utilizatorii finali au totalizat în trimestrul doi al anului 295 milioane unităţi, ceea ce înseamnă o scădere de ansamblu trimestrială de 20,4%. În cadrul acestui tablou, Samsung a înregistrat cea mai mare scădere dintre cei mai importanţi cinci producători mondiali.
Sud-coreenii au vândut aproape 55 milioane telefoane inteligente în trimestrul doi, ceea ce reprezintă un declin anual de peste 27%. În aceeaşi perioadă, vânzările Apple de telefoane inteligente au rămas aproape la fel cu 38 de milioane de terminale iPhone, reprezentând un declin anual de sub 0,5%. La rândul ei, Huawei, deşi a înregistrat acelaşi declin anual la vânzări, a avut parte de o creştere trimestrială de peste 27%, fapt care transformă firma chinezească în principal concurent pentru Samsung.
Analizând cererea de telefoane inteligente din partea firmelor, analiştii Gartner notează că la începutul pandemiei Covid 19 existau cereri solide din partea mediului enterprise pentru dispozitive noi, pregătite pentru 5G. În ultimele două-trei luni, însă, cererea pentru astfel de terminale aproape că a dispărut. Analiştii pun asta pe seama faptului că firmele încearcă acum să-ţi păstreze intacte cât mai mult din rezervele financiare.
La începutul anului, piaţa estima că tehnologia 5G avea să devină o ancoră solidă de vânzare de terminale inteligente. Conform Gartner însă, pandemia a făcut ca tehnologia 5G să devină aproape irelevantă. Dincolo de cazuri specifice de utilizare, cum ar fi aplicaţiile IoT de întreprindere, interesul pentru 5G pare extrem de scăzut, deoarece firmele au actualmente alte griji pe umeri.
În zona de consumer, analiştii Gartner spun că au început să apară contracte noi 5G în ritm oarecum similar cu cele 4G. Cu toate astea, cererea are toate şansele să rămână scăzută în perioada următoare, în special din pricina acoperirii 5G slabe.