Un recent studiu comandat de furnizorul de servicii cloud gestionate de la distanţă 2nd Watch arată că directorii IT din firmele mari continuă să apese pedala de acceleraţie în cazul proiectelor de transformare digitală pe termen lung şi de mare amploare. Studiul a cuprins peste 100 de factori de decizie IT din firme care generează vânzări anuale de cel puţin 500 milioane USD şi care dispun de bugete IT mai mari de 50 milioane USD.
Studiul arată clar că peste 90% din companiile intervievate utilizează în scopuri de transformare digitală cel puţin două platforme cloud în cadrul ansamblului general de active IT. Intitulat 2020 Enterprise cloud trends report, studiul a constatat că marea majoritate a respondenţilor (peste 80%) confirmă că au dat peste probleme legate de mediile cloud în timpul pandemiei, cei mai mulţi (peste 63%) raportând probleme apărute la lucrul de la distanţă al angajaţilor care încercau să acceseze sistemele IT ale firmei.
Alte probleme semnalate au inclus depistarea celei mai bune modalităţi de a oferi suport IT lucrătorilor de la distanţă (57%), rezolvarea unor probleme legate de aplicaţiile software de colaborare şi conferinţă (46%) şi adresarea corectă a îngrijorărilor legate de securitatea în mediul cloud (45%).
Pentru mai bine de 77% din respondenţi, tratarea acestor provocări i-a determinat să accelereze rezolvarea chestiunilor legate de tehnologiile cloud în diverse moduri, o treime din ei declarând că pandemia i-a determinat să mărească ritmul de implementare a planurilor de migrare către cloud. Aproape 50% dintre ei au declarat că accelerează utilizarea mediului cloud pentru a oferi suport suplimentar angajaţilor care lucrează de la distanţă, în vreme ce aproape 39% au spus că fac asta pentru a ajuta la livrarea de produse digitale de către firmă.
Cum pandemia Covid 19 nu a ajuns la final, ci continuă să progreseze pe mapamond, aproape 80% din respondenţi au recunoscut că sunt îngrijoraţi în privinţa impactului pe care pandemia l-ar putea avea asupra strategiei IT de viitor, însă 49% dintre ei au declarat că au mare încredere în capacitatea firmei pentru care lucrează de a se adapta la provocări.
Peste 60% din respondenţi au afirmat că vor continua să meargă înainte cu iniţiativele de transformare digitală indiferent de ceea ce se va întâmpla cu pandemia. Dintre respondenţii care au spus că proiectele de transformare digitală pe scară mare vor rămâne prioritare, 47% au declarat că asta se va întâmpla deoarece astfel firmele lor vor fi mai bine poziţionate pe piaţă pe termen lung.
În ceea ce priveşte bugetele IT, 64% din respondenţi au spus că bugetele fie au rămas la fel, fie au crescut de la începutul pandemiei. Mai mult, 59% dintre ei au declarat că bugetele cloud vor creşte în următoarele 12 luni, iar 23% au spus că această creştere va fi semnificativă.